Työt, joita talonmiehet ennen tekivät, on monessa talossa siirretty huoltoyhtiöiden tehtäviksi. Muutos ei ole ollut kivuton: asukkaille kertyy ylimääräisiä kuluja ja vastaavasti huoltomiehille turhaa työtä.
Huoltomiehet eivät ole talonmiehiä huonompia: heidän kenttänsä vain on liian laaja. Miehet kiertävät lukuisissa eri yhtiöissä eivätkä opi tuntemaan huoltamiaan taloja erikoisuuksineen. Vikojen syntymistä ei aina havaita ajoissa, tai niiden etsimiseen kuluu aikaa.
Ilmenevät puutteet vyörytetään huoltoyhtiön, taloyhtiön, asukkaan, tontin omistajan tai milloin kenenkin niskoille sen sijaan, että asia korjattaisiin nopeasti ja sillä voitaisiin välttää isompien ongelmien syntyminen.
Surkuhupaisana esimerkkinä tapaus viime talvelta. Huoltofirma ei luonut ajoissa lumia taloyhtiön oven edestä, vaan sulatti muodostuneen jään suolaliuoksella. Asukkaat astuivat huomaamattaan suolavesilätäkköön tuhrien koko rappukäytävän ja hissit valkoiseksi. Edessä oli kallis erikoissiivous.
Isännöintiliitto kertoi viime viikolla, että taloyhtiöiden hoitovastikkeita on keväällä nostettu 5–15 prosentilla. Yksi syistä on palveluiden hintojen nousu, mikä saa asukkaat pihistelemään. Näin on: omassa taloyhtiössäni ei kolmeen vuoteen vaihdettu ovikoodeja, koska edellinen isännöitsijä ilmoitti viiden rasian uudelleenkoodauksen hinnaksi 2 500 euroa.
Uusi asuntoyhtiölaki edellyttää entistä tarkempaa suunnitelmallisuutta kunnossapitoon. Samaan aikaan kokonaiskuva taloyhtiöiden kunnosta ei tunnu olevan enää kenenkään hallussa.
Kun talonmies asui samassa yhtiössä, hän huomasi itsekin, jos lämmityksessä tai ilmanvaihdossa oli vikaa. Nyt ongelmien raportointi on suurelta osin asukkaiden vastuulla, eikä heiltä voi odottaa kotitalonsa perusteellista teknistä tuntemusta. Ulkopuolinen huoltomies ei nopeilla tarkastuskäynneillään välttämättä pääse edes perille siitä, mistä asukas taas kerran valittaa.
Toimiiko huoltoyhtiöjärjestelmä vai olisiko oma talonmies sittenkin parempi vaihtoehto? Toimittaja Teppo Kuittinen selvittää asiaa sivulta 32 alkaen.
PS
Yhdysvallat olisi voinut saada paremmankin itsenäisyyspäivän lahjan kuin ilmoituksen omalta valtiovarainministeriöltään. Velkaantunut suurvalta kaipaa kipeästi lisää lainaa tai maksukyvyttömyys uhkaa.