Tuulilasi

Tallissa tapahtuu: Tehokasta tilankäyttöäTallissa tapahtuu: Tehokasta tilankäyttöä

Ensin on työnnettävä kottikärryt ulos. Samoin on tehtävä parille kattolumikolalle, muutamalle mattokäärölle ja ruohonleikkurille. Sitten pitää vielä siirtää sivuun kaapelikela, pyörösaha ja muutama maalipurkki.
Teksti Timo Nurmi
Kuvat Vesa Eskola

Näiden valmistelevien töiden jälkeen on teoriassa mahdollista, että mahdun ajamaan keskikokoisen auton talliini. Jos sisään pitää mahduttaa isompi ajopeli, on pakko ryhtyä järjestelemään myös tallin peräseinälle kasattua omaisuutta. Ainakin hiomista ja uutta pintakäsittelyä odottava lipasto pitää hilata sivuun, ja voi olla, että myös linnunruokasäkit joutuvat väistymään.

Olen jo kauan sitten huomannut, että aikanaan rakennuspuuhissa ollessani tein pahan mittavirheen. Kun taloudessa oli yksi auto, mitoitin myös tallin yhdelle autolle.

 Nyt vuosien jälkeen olen huomannut karvaasti, että auton lisäksi autotallista pitäisi löytyä tilaa myös kaikelle tarpeelliselle omaisuudelle, jota vuosien varrella väistämättä kertyy.

Toki pihalla on myös ns. työkaluvaja. Nimensä mukaisesti se on työkalujen säilytyspaikka, mutta polttopuut, rengaskerrat ja muu irtaimisto tarvitsevat nekin paikkansa. Vajan täyttöaste lähenteleekin uhkaavasti sataa prosenttia. Siksi autotallia on pakko hyödyntää myös varastotilana.

Annankin aivan ilmaisen neuvon: miettiessänne rakentamista mitoittakaa autotalli reilun kokoiseksi. Jos se ei täyty autoista, se täyttyy varmasti muilla esineillä.

Toinen vaihtoehto on tietysti pitää tavaroiden määrä sellaisena, että ei tule ahdasta. Kannatettava periaate on: kun hankit jotain, luovu samalla jostain. Näin materian määrä ei jatkuvasti kasva.

Täytyy lopetella, on nimittäin hommia. Pitää siirtää kasa kattotiiliä autotallista toiseen paikkaan.

Tallissa tapahtuu -palstalla Tuulilasin toimittajat ja avustajat avaavat omaa suhdettaan autoihin. Kirjoitus on aiemmin julkaistu Tuulilasin numerossa 14/2013.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 8.11.2013