
1. Shoppailua
Tallinnan legendaarinen Kaubamaja edusti neuvostoajan ankeutta, kun kaikesta oli pulaa – vuonna 1960 avatussa tavaratalossa jonotettiin kaikkea saippuasta ja hammastahnasta lähtien. Nyt Kaubamaja vetää vertoja Tukholman NK:n tavaratalolle.
Viisikerroksinen Kaubamaja myy huippumerkkejä. Ensimmäisen kerroksen kenkä- ja laukkuosasto on tyylikkäästi somistettu, ja sama tyylikkyys jatkuu seuraavien kerrosten miesten ja naisten vaateosastoilla. Kansainvälisten merkkien ohella kannattaa tutustua virolaisten suunnittelijoiden vaatemerkkeihin. Niitä ovat muun muassa Tiina by Tiina Talumees ja Ülle Pohjanheimo. Lelut ja lasten vaatteet löytyvät kahdesta ylimmästä kerroksesta.
Gonsiori 2.
Disainikeskus eli Estonia Design Center järjestää designmyyntejä, joista saa kattavan läpileikkauksen virolaisen muotoilun tämänhetkisistä trendeistä. Vanhankaupungin vilkkaimman sisäänmenoväylän varrelta löytyy pieni Oma asi -niminen muotoiluliike, jossa myydään muun muassa virolaisen korusuunnittelija Triinu Tiiselin Streetwear by Kirju -koruja.
Disainikeskus Põhja pst. 27a, Oma asi Saiakang 4.
Viru Keskuksesta saa kaikkea mitä Suomestakin, mutta sen pieni helmi sijaitsee kauppakeskuksen ylimmissä kerroksissa. Kaksi kerrosta on varattu kirjakaupalle, raamatupoodille, joka on keidas vaatekauppojen tungoksen jälkeen. Molemmissa kerroksissa on myös kahvila More. Espresso maksaa 2,10 euroa ja cappuccino 2,60. Leivonnaisvitriini on virolaiseen tapaan houkutteleva.
Viru Väljak 4.
Viron suurin kauppakeskus Ülemiste sijaitsee lähellä lentokenttää, vain neljän kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Kauppakeskusta on laajennettu ja lokakuussa 2014 keskuksen uusiin tiloihin avattiin yli 60 uutta liikettä. Ülemise on kenkä-friikin paratiisi, sieltä löytyy 23 kenkäkauppaa. Kauppakeskus on kokonaisuudessaan 92 000 neliömetriä, siellä on 1 350 parkkipaikkaa, viisi levähdysaluetta, joissa voi vaikka ladata puhelintaan sekä lasten leikkialue, jossa on kahden kerroksen välillä kulkeva putkiliukumäki.
Suur-Sõjamäe 4.
Viru-Keskuksen ylimmässä kerroksessa on tunnelmallinen kirjakauppa, raamatupood, ja kahvila, josta saa hyvää kahvia ja leivonnaisia.
2. Parhaat kakkukahvit
Vanhan kaupungin kapealla kujalla on kahvila, joka oli toiminnassa jo vuonna 1937. Samoihin tiloihin perustettiin Pierre Chocolaterie vuonna 2003. Kahvilan sisustuksessa on ripaus tšehovilaista tunnelmaa, ja hiljainen taustamusiikki on syysiltana klassista. Kahvilan erikoiskahvit ovat erinomaisia, ja leivos- ja viinerivalikoima pyörryttävän hyvä.
Vene 6.
Maiasmokk-kahvila on Tallinnan vanhin kahvila. Se aloitti toimintansa jo vuonna 1864 ja toimii edelleen samoissa, kulttuurihistoriallisestikin merkittävissä tiloissa. Interiööri on säilytetty lähes alkuperäisenä, ja uusi aika näkyy lähinnä erikoiskahvien valikoimassa. Kahvilan yhteydessä on myös Kalev Marzipan Museum, jossa voi tutustua marsipaanin teon historiaan.
Pikk tn 16.
Farm-ravintolan jälkiruokahvila Rukis on yksi Tallinnan ihanista kahviloista. Paikan päällä leivottujen leivonnaisten tuoksu houkuttelee kadulla kävelijän astumaan sisään. Ystävällinen henkilökunta tarjoilee pöytiin, lasku maksetaan lähtiessä kassalla.
Viru 11.
Tšehovilaista tunnelmaa huokuvan Pierre Chocolaterien leivos- ja viinerivalikoima
on pyörryttävän hyvä.
3. Herkuttelua syysillassa
Tallinnassa on niin monta hyvää ravintolaa, että kulinaristille on suorastaan ylitarjontaa. Usealla matkalla testattu Farm-ravintola ei ole pettänyt kertaakaan. Kauniisti sisustetun ravintolan keskellä on keittiö, joiden ikkunoiden takana puuhailevia kokkeja voi seurata ravintolasalin puolelta. Ruoka tehdään hyvistä paikallisista raaka-aineista, ja muun muassa hirven jauhelihapihvit metsäsienikastikkeella on yksi suosikkiannoksista. Alkupalana kannattaa maistaa virolaista tummaa leipää ja kilohailia.
Müürivahe 27.
Kolm Sibulat -ravintolassa Kalamajan kaupunginosassa on moderni sisustus ja samalla maalaistunnelmaa. Ravintolan lista on runsas ja monipuolinen: sieltä löytyy pastoja, salaatteja ja keittoja, myös viinilista on laaja.
Telliskivi tn 2.
Myös Fabrik-ravintola sijaitsee trendikkäällä Kalamajan alueella. Keittiömestari Silver Saanin johdolla nuorekas henkilökunta kokkaa vihannes-, kala- tai liharuokia. Hintataso on kohtuullinen. Halvin annos maksaa 13 euroa, kallein 18 euroa.
Vabriku 6.
Kaks Kokka, eli ”kaksi kokkia”, on maineikkaan ravintola Ö:n pikkuveli. Sitä pyörittää kaksi saarenmaalaista keittiömestaria, Ranno Paukson ja Martin Meikas. Heidän perusperiaatteensa on tehdä ruokaa hyvistä, tuoreista ja pääosin paikallisista raaka-aineista. Yksi hyvän hyvän ravintolan tunnusmerkeistä on, miten siellä osataan paistaa pihvi. Kaks Kokan entrecôte ei petä.
Mere pst 6 E.
4. Joulunajan vinkkejä
Tallinnan Raatihuoneenaukiolla järjestetään 18.11.–7.1. perinteiset joulumarkkinat, joilla käsityöläiset myyvät tuotteitaan. Myytävänä on myös virolaisia jouluruokia ja -juomia. Paikalla on lasten iloksi lampaita, poneja ja hanhia. Viikonloppuisin torilla on kulttuuriohjelmaa, esiintymässä eri maakuntien tanssi- ja lauluryhmiä ja kuoroja.
Raekoja plats.
Lennusadaman eli Lentosataman Viikinkinäyttely on tutustumisen arvoinen. Viron merimuseo toi Lentosatamaan Ruotsin historiallisen museon huippunäyttelyn Viikingit: todellisuus tarujen takana. Ensi vuoteen jatkuvassa näyttelyssä on runsas valikoima aitoja viikinkien aarteita ja esineitä. Näyttely kertoo myös viikinkien arjesta ja matkoista ympäri maailmaa.
Vesilennuki tee 6.
Uudenvuoden viihteellinen aattogaala päättää komeasti Estonia-teatterin vuoden 2016. Tämänvuotisen gaalan teema on 1930-luku esityksiä ja pukuja myöten. Illan juontavat oopperalaulajat Janne Shevtshenko ja René Soom. Lippujen hinnat 45–76 euroa.
Estonia puiestee 6.
Teksti Liisa Talvitie, kuvat Liisa Talvitie, All Over Press