Tuulilasi

Tällaisia autoja eurooppalaiset ostavat – katso voittajat ja häviäjätTällaisia autoja eurooppalaiset ostavat – katso voittajat ja häviäjät

Brittiläinen JATO Dynamics on listannut Euroopan autokaupan voittajat ja häviäjät. Suuret tila-autot yllättävät voimakkaalla kasvullaan.
Teksti Max Lange

Monet suositut autoluokat saivat uuden kärkinimen vuoden 2016 alkupuolella. Esimerkiksi keskikokoisten premium-autojen luokassa kärkipaikan on napannut tuore Audi A4. Audi syrjäytti ykkösenä olleen Mercedes-Benz C-sarjan, joka on tippunut peräti kolmanneksi. Kakkoseksi ylsi BMW 3-sarja.

Suurten tila-autojen luokassa valtikan on napannut uusi malli. Aiemmin luokkaa hallinnut VW Sharan on tippunut kakkoseksi Ford S-Maxin tieltä. Sharanin kakkospaikka on myös uhattuna, sillä Renault Espace on kasvattanut myyntiään tuntuvasti. Suuret tila-autot ovat myös suurin voittaja edelliseen vuoteen verrattuna. Kasvua on tullut peräti 53 prosenttia, mikä on enemmän kuin millään muulla autoluokalla Euroopassa.

Vahvoja kakkosia on myös noussut vuoden aikana. Esimerkiksi BMW:n 7-sarja on kivunnut lähelle Mercedeksen S-sarjaa, mutta ei ole silti onnistunut nappaamaan luksusluokan valtikkaa Mercedekseltä. Myös tuore Skoda Superb on otettu erinomaisesti vastaan, sillä se on tuplannut myyntinsä aiemmasta. VW Passat on silti luokkansa ylivoimainen ykkönen Euroopassa.

Golf-luokassa Golf on edelleen kiistaton ykkönen 261 000 myydyllä autolla. Mallin myyntimäärät ovat pysyneet suurin piirtein samalla tasolla kuin edellisenäkin vuonna. Kakkoseksi on noussut vahvalla 30 prosentin kasvulla Opel Astra. Eroa mallien välillä on kuitenkin peräti 130 000 autoa.

JATO Dynamicin taulukosta voidaan myös päätellä, että erikokoiset katumaasturit ja crossoverit ovat kasvussa kautta linjan. Etenkin premium-luokan katumaasturit ovat voimakkaassa nousussa noin 30 vuosittaisella kasvutahdilla.

Pääset JATO Dynamicsin listaan tästä.

Lähde: Automotive News Europe

Julkaistu: 5.9.2016