Tuulilasi

Tällainen on Toyotan visio vuodelle 2030 – tekoälyä kuljettajan ympärille

Tällainen on Toyotan visio vuodelle 2030 – tekoälyä kuljettajan ympärille
Toyota on julkistanut CES-elektroniikkamessuilla Concept-i -konseptiauton, joka näyttää japanilaisjätin vision vuoden 2030 autosta.
Teksti
Kuvat

Concept-i:n ytimessä sijaitsee Yui-niminen tekoäly, jonka tarkoitus auttaa ja tukea kuljettajaa kaikin mahdollisin keinoin. Se oppii ajon aikana kuljettajan käyttäytymistä, tapoja sekä asioita, joista kuljettaja pitää ja ei pidä. Yui osaa keskustella kuljettajan kanssa sekä varoittaa etukäteen mahdollisista vaaratilanteista.

Kuljettajalle Yui näkyy pallon muotoisena kuvakkeena, joka liikkuu ympäri autoa siihen kohtaan, missä sitä tarvitaan. Toyotan mukaan Yuin avulla tietoa voidaan esittää kuljettajalle missä ja milloin vain – 3D-hud-näytössä, kojelaudassa tai jopa istuimissa.

Yui-järjestelmä on sikäli poikkeuksellinen, että Toyota on kehittänyt järjestelmän täysin itse. Japanilaisvalmistaja ei ole tukeutunut ulkopuolisen teknologiayrityksen apuun kehittäessään järjestelmää.

Itse Concept-i on kaupunkiolosuhteisiin tarkoitettu varsin pieni auto. Sen muotoilua on johdatettu käyttäjäkokemuksen perusteella, jotta kaikki yksityiskohdat kietoutuisivat nimenomaan kuljettajan ympärille.

Concept-i:tä nähdään tuskin koskaan sellaisenaan tuotannossa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 5.1.2017
1 kommentti