Tuulilasi

Tällainen on Audin uusi Q3 Sportback - Suomeen vuoden lopulla

Audi kasvattaa mallivalikoimaansa kompaktilla SUV-coupé:lla – Audi Q3 Sportbackilla. Audin ensimmäisessä kompaktissa crossover-mallissa yhdistyvät SUV-mallin jykevyys ja monipuolisuus sekä coupé-mallin ketterä käsiteltävyys.
Kuvat Audi

Auton urheilullista vaikutelmaa Audi on pyrkinyt lisäämään kolmiulotteiseksi muotoillulla kahdeksankulmaisella Singleframe-säleiköllä, suurilla ilmanottoaukoilla ja erikoispuskureilla. Matalampi kattolinja johtaa mataliin D-pilareihin ja päätyy kattospoileriin, minkä ansiosta Audi Q3 Sportback vaikuttaa huomattavasti pidemmältä kuin sisarmallinsa Audi Q3. Lisäksi Audi Q3 Sportback on lähes kolme senttiä matalampi.

Etupuskuri ja isot ilmanottoaukot korostavat Audi Q3 Sportback -mallin leveyttä. Samaa vaikutelmaa vahvistavat auton keskiosaa kohti kapenevat takavalot sekä edessä matalat ajovalot. Ajovalojen huippuversiona on saatavilla Matrix Led -ajovalot, joiden mukautuvat kaukovalot valaisevat tietä älykkäästi ajo-olosuhteet huomioiden.

Mallissa on vakiovarusteena progressiivinen ohjaus, jonka vaste muuttuu yhä suoremmaksi ohjauskulman kasvaessa. Suomessa on lisäksi mahdollista valita urheilualusta ilman lisähintaa, asiakkaan niin halutessa.

Lisävarusteena on saatavana sähköisesti säädettävä iskunvaimennus, joka lisää auton ajodynamiikkaa. Kuljettaja voi ajotilanteen, tieolosuhteiden ja henkilökohtaisten mieltymystensä mukaan muuttaa auton ajo-ominaisuuksia dynaamisen Audi drive select -hallintajärjestelmän avulla. Valittavana on kuusi ajoprofiilia, mukaan lukien offroad-ajoprofiili. Moottorin ja voimansiirron lisäksi järjestelmä vaikuttaa myös sähköisesti säädettäviin iskunvaimentimiin sekä ohjauksen ja vaihteiston ominaisuuksiin. Lisävarusteena on saatavana myös alamäkiavustin, joka pitää kuljettajan valitseman nopeuden vakiona tien kaltevuuden ylittäessä 6 %.

Voimalinjat: TFSI, TDI, S tronic, quattro

Audi Q3 Sportback -malli on lanseeraushetkellä saatavilla sekä yhdellä bensiini- että yhdellä dieselmoottorilla varustettuna. Lanseerausmoottorit ovat 169 kW:n (230 hv) 2,0 TFSI (Audi Q3 Sportback 45 TFSI quattro S tronic) sekä 2,0 TDI 110 kW (150 hv) (Audi Q3 Sportback 35 TDI S tronic). Nämä moottoriversiot eivät kuulu Suomen tuontiohjelmaan.

Suomessa myynti alkaa hieman myöhemmin syksyllä 1,5 TFSI S tronic 110 kW (150 hv) -moottoriversiolla (Q3 Sportback 35 TFSI S tronic), joka on varustettu 48 V:n kevythybridijärjestelmällä. Tämä kevythybridijärjestelmä voi todellisessa ajossa säästää noin 0,4 litraa polttoainetta sadalla kilometrillä. Myöhemmin loppuvuonna tulee saataville myös Suomessa tehokkaampi dieselmoottori, joka on varustettu quattro-nelivetojärjestelmällä. Quattro-neliveto toimii yhdessä pyöräkohtaisen voimanhallinnan kanssa.

Muunneltavat sisätilat

Audi Q3 Sportbackin sisätilat ovat suuret ja muunneltavat: auto on 4,50 m pitkä, 1,84 m leveä, 1,56 m korkea ja sen akseliväli on 2,68 m. Takaistuimet tarjoavat tilaa kolmelle henkilölle. Takaistuimia voidaan siirtää pituussuunnassa 130 mm (vakio), niiden selkänojat on jaettu kolmeen osaan ja kaltevuutta voi säätää seitsemään eri asentoon. Lisävarusteena etuistuimet on tilattavissa myös sähköisesti säädettävinä.

Tavaratilan koko on 530 litraa ja säädettävän tavaratilan lattian voi asettaa kahteen eri tasoon. Suomessa vakiona on myös sähkötoiminen takaluukku.

Kojelaudan ja käsinojat saa tilattua lisävarusteena Alcantara-verhouksella päällystettynä. Lisävarusteena on saatavilla myös laajennettu led-sisävalopaketti, jossa on 30 eriväristä valaistusvaihtoehtoa.

Digitaalisuus: näytöt ja toiminnot

Audi Q3 Sportbackissä on vakiona digitaalinen mittaristo 10,25-tuumaisella näytöllä. Lisävarusteena on saatavilla 10,25-tuumainen Audin virtuaalimittaristo, joka tarjoaa monenlaisia lisätoimintoja verrattuna vakiovarusteiseen digitaaliseen mittaristoon. Kojelaudan keskelle on sijoitettu 10,1-tuumainen kosketusnäyttö. Kosketusnäyttö ja ilmastointilaitteen hallintayksikkö on käännetty ergonomisesti 10 asteen kulmassa kohti kuljettajaa.

Lisävarusteena tilattavissa oleva MMI Navigointi plus -järjestelmä toimii vapaalla tekstinsyötöllä. Järjestelmä tunnistaa suosituimmat kohteet aiempien matkojen perusteella ja tekee näiden mukaan sopivia ehdotuksia huomioiden liikennemäärät ja ajankohdan.

Infotainment- ja Audi connect -järjestelmät

MMI Navigointi plus -järjestelmän yhteydessä Audi connect -palvelut ovat saatavilla LTE Advanced -nopeudella. Näihin kuuluvat mm. online-liikennetiedot sekä kohdetiedot, jotka täydentävät reittiohjetta valokuvilla, aukioloajoilla ja käyttäjäarvioilla. Parviälyn ansiosta Q3 Sportback saa ja jakaa tietoja muiden vastaavasti varusteltujen autojen kanssa, mm. pysäköintipaikoista katujen varsilla, vaara-alueista sekä nopeusrajoituksista, jotka havaitaan auton kameralla ja sensoreilla. Liikennevalotiedot ovat Car-to-X-palvelun uusi ominaisuus: Audi vastaanottaa tietoja kaupungin liikennevalojärjestelmästä ja kuljettaja saa tiedot liikennevalojen vaihtumisista virtuaalimittaristoon. Näin kuljettaja voi säätää nopeuden sopivaksi ennakkoon, mikä lisää taloudellisuutta ja sujuvoittaa liikennevirtaa. Tämä toiminto on saatavilla jo osassa Euroopan kaupungeista ja se laajenee asteittain.

Lisävarusteena saatava Audi connect infotainment plus -lisäosa sisältää myös muita palveluita, kuten Google Earth -navigoinnin. Korkearesoluutioiset satelliittikuvat tekevät näkymästä todenmukaisemman, mikä helpottaa kohteiden löytämistä. Sama pätee myös uusiin yksityiskohtaisiin 3D-kuviin useista suurista Euroopan kaupungeista. Lisäosa sisältää myös hybridiradion. Aseman signaalin voimakkuudesta riippuen se vaihtaa automaattisesti FM radion ja online-suoratoiston välillä varmistaakseen aina optimaalisen vastaanoton.

Maksuton myAudi-sovellus ja lisävarusteinen Audi smartphone interface -järjestelmä varmistavat yhteyden auton ja älypuhelimen välillä. Ne yhdistävät Android- ja iOS-älypuhelimet auton infotainment-järjestelmään. Älypuhelimen tiedot näkyvät auton MMI-näytössä Apple CarPlay- tai Android Auto -sovellusten kautta. Lisävarusteina voi tilata Audi phone box -latausjärjestelmän ja Bang & Olufsen Premium Sound Systemin virtuaalisella 3D-äänentoistolla.

Kuljettajaa avustavat järjestelmät

Audi Q3 Sportbackissa on kattavat turvallisuusjärjestelmät vakiona. Audi Pre sense eteen -järjestelmä varoittaa kuljettajaa visuaalisesti, äänellä sekä haptisesti, silloin kun vaaratilanne uhkaa jalankulkijaa, pyöräilijää tai muita ajoneuvoja. Järjestelmä myös aloittaa hätäjarrutuksen automaattisesti, mikäli tarpeellista. Audi Pre sense basic -järjestelmä puolestaan kiristää automaattisesti turvavöitä kolaritilanteen uhatessa ja sulkee ikkunat ja kattoluukun.

Lisäksi Audi Q3 Sportbackissä on vakiona kaistalta poistumisvaroitin ja kaistanvaihtovaroitin. Näistä ensimmäinen auttaa kuljettajaa pysymään omalla kaistallaan ja jälkimmäinen huomioi kriittiset tilanteet kaistaa vaihdettaessa, esimerkiksi kuolleessa kulmassa olevat ajoneuvot, ja varoittaa kuljettajaa tilanteesta.

Audi Q3 Sportback -mallin hinnastot julkaistaan Suomessa syksyllä ja ensimmäiset autot saapuvat Audi-jälleenmyyjille loppuvuodesta 2019.

Julkaistu: 20.8.2019
3 kommenttia