Tuulilasi

Tällainen on Audin kojelaudan tulevaisuus


Audin virtuaalinen kojelauta, joka esiteltiin ensi kerran Geneven autonäyttelyssä maaliskuun alussa, leviää pikku hiljaa muihinkin merkin malleihin.
Kuvat Jussi Saarinen

Aivan ensimmäiseksi se tulee tuotantoon uudessa Audi TT:ssä, johon Tuulilasi pääsi tutustumaan Audin pääkallonpaikalla Ingolstadtissa. TT:n kojelaudassa ei ole lainkaan perinteistä keskinäyttöä, vaan se on sijoitettu mittariston yhteyteen. Näin auton valikoita ja vaikkapa navigaattorin karttaa pystyy katselemaan suoraan ratin läpi. Nopeus- ja kierroslukumittarit kutistuvat tarvittaessa mittariston alanurkkiin, jotta esimerkiksi navigaattorin kartalle järjestyy tilaa. Tehomalli TTS:ssä näytön keskelle saa lisäksi suuren kierroslukumittarin.

Valikoita hallinnoidaan tuttuun Audi-tapaan keskikonsolin ohjaimella, mutta sen yhteydessä olevia nappuloita on samalla pystytty vähentämään. Surffailu onnistuu myös ohjauspyörän puolissa olevista kytkimistä. Myös käsialan ja puheen tunnistusjärjestelmät kuuluvat pakettiin.

Urheilumallisessa TT:ssä keskinäytön puuttuminen mahdollistaa sulavan kojelaudan muotoilun.  Osaltaan sitä ovat luomassa myös automaatti-ilmastoinnin kytkimet, jotka on sijoitettu pyöreiden, keskellä kojelautaa sijaitsevien tuuletussuuttimien keskelle. Reunoilla olevista suuttimissa sijaitsevat puolestaan istuinlämmittimien kytkimet. Ensi vuonna esiteltävään uuteen Audi A4:ään tulee niin ikään samanlainen virtuaalinen mittaristo, mutta tehtaan edustaja paljasti meille, että sen yhteydessä käytetään myös perinteistä keskinäyttöä.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 14.3.2014