Apu

Taksiuudistus astuu sunnuntaina voimaan: huomioi nämä muutokset


Näin heinäkuun alussa voimaan astuva liikennepalvelulain muutos näkyy taksimatkustajien arjessa.
Teksti Niko Rinta
Kuvat Fotolia

1. Hinta tarkistettava etukäteen

Taksimatkan hinta voi vaihdella esimerkiksi kellonajan, taksiyrityksen, ­tilaustavan ja haluttujen lisäpalvelujen ­mukaan. Taksamittari ei jatkossa ole pakollinen. Yritysten hinnat voivat silti edelleen perustua nykyisen tapaan kilometri- ja aikaveloituksiin tai ne voivat olla esimerkiksi kiinteitä. Osa yrityksistä voi myös periä ­lähtömaksuja.

Asiakkaalla on oikeus tietää matkan kiinteä hinta tai hinnan määräytymisen perusteet taksia tilattaessa. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin suosituksen mukaan ­taksitolpalla oltaessa hintatietojen tulisi ­näkyä auton ulkopuolella, esimerkiksi ikkunassa. Näin asiakas voi vertailla hintoja. Jos matkan hinta ylittää 100 euroa, kuljettajan pitää sopia selkeästi hinnasta etukäteen asiakkaan kanssa. Kaikkiaan hintatietojen kertomisessa sysätään paljon vastuuta ­taksiyrityksille.

2. Maaseudulla kannattaa tehdä ennakkotilaus

Nykyään taksiasemilla on käytäntönä, että asiakkaan tulee valita ensimmäinen taksi, ellei taksin vaihtami­selle ole perusteltua syytä, kuten esimerkiksi tilataksin tarve. Jatkossa taksien erilaiset hinnoitteluperusteet vaikuttavat tähän ­käytäntöön ja asiakas saa vapaasti valita, minkä taksin haluaa ottaa.

Taksien nykyinen päivystysvelvollisuus poistuu, joten varsinkin maaseudulla taksi kannattaa tilata ­hiljaisina ajankoh­tina ­ennakkoon.

Jos taksin tilaa soittamalla tai sovelluksella, tulee asiakkaan saada tieto matkan hinnasta tai hinnan määräytymisen perusteista tilauksen yhteydessä. Takseissa on eroja niin palveluissa kuin hinnassakin, joten asiakkaan pitää itse päättää, mitä painottaa valinnassaan.

3. Kuskilla oltava ajolupa

Taksin tunnistaa helpoiten taksi­valaisimesta, jossa lukee joko Taksi tai Taxi. Valaisimen koko voi vaihdella ja siinä saa olla muutakin tekstiä. Taksivalaisin ei ole pakollinen, mutta se oikeuttaa käyttämään esimerkiksi taksiasemia, taksikaistoja ja muita vain takseille varattuja alueita.

Taksiyrityksiltä vaaditaan lupa toiminnan harjoittamiseen ja taksinkuljettajilla tulee olla ajolupa. Luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot on oltava autossa matkustajan nähtävillä.

Taksina voivat muutoksen myötä toimia henkilöautojen lisäksi muun muassa pakettiautot, mopoautot, mönkijät tai kuorma-autot, mutta eivät linja-autot.

4. Keikkakuskiksi helpommin

Taksilain muutos on osa liikennepalvelulain uudistamista, jonka yhteydessä kuljetuksiin liittyviä säädöksiä kevennetään. Heinäkuun alusta esimerkiksi kuljetuksien yhdistäminen on aiempaa helpompaa ja ihmiset ja tavarat voivat liikkua samoilla kyydeillä ilman suurempaa byrokratiarumbaa. Myös kyytien tarjoaminen osa-aikaisesti helpottuu. Periaatteessa konttorityöntekijä voi ottaa kyytiläisiä ­vaikka päivittäiselle työmatkalleen maakunnasta kaupunkiin ja takaisin. Lupa toimia alalla toki tarvitaan edelleen.

Kunnilla on lakisääteiset velvoitteet muun muassa koulukuljetuksille ja sosi­aali- ja vammaispalvelulain mukaisille kuljetuksille, joten taksikyydit tuskin katoavat maakunnista. Tälläkin hetkellä suuri osa maaseudun taksiliikenteestä on Kelan ja kuntien rahoittamaa. Suomalainen keski­vertokotitalous käyttää nykyään vuodessa keskimäärin 60 euroa taksipalveluihin.

Julkaistu: 26.6.2018