Tuulilasi

Takseja siedetään liikenteessä – mopoautoja ei


Hitaat ajoneuvot kuten traktorit sekä mopoautot harmittavat liikenteessä eniten.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Anssi Kienanen

Eroja suhtautumisessa on tosin asuinpaikan mukaan, sillä Länsi-Suomessa mopoautot harmittavat useammin kuin Itä-Suomessa. Selviää vaakutusyhtiö Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Lähes joka kolmas vastaaja kertoo hitaiden ajoneuvojen (traktorit, työkoneet jne.) ja mopoautojen ärsyttävän eniten liikenteessä. Joka kuudes kertoo, ettei mikään ärsytä. Erityisesti maaseudulla asuvat ja iäkkäät autoilijat ärsyyntyvät liikenteessä muita harvemmin.

Liikenteessä sattunut vahinko ei tunnu vähentävän kiirettä, sillä niiden keskuudessa, joille on sattunut yksi tai useampi vahinko, on vähiten niitä, joita ei liikenteessä haittaa mikään.

Eroa suhtautumisessa on myös asuinpaikan mukaan. Länsisuomalaisista neljä kymmenestä ärsyyntyy mopoautoista, kun sama luku itäsuomalaisten osalta on vain kaksi kymmenestä. Tämä tosin saattaa selittyä sillä, että Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastojen mukaan mopoautoja on rekisteröity huomattavasti enemmän Länsi- kuin Itä-Suomessa.

Taksit eivät tutkimuksen mukaan ylitä kovinkaan usein ärsytyskynnystä, sillä vain 5 prosenttia tutkimukseen vastanneista kokee taksien harmittavan liikenteessä.

Tiedot selviävät If Vahinkovakuutusyhtiön teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 793 autoilevaa suomalaista kesällä 2013. Vastaajien ikäjakauma oli 18‒74 vuotta. Sähköisen kyselyn toteutti Ifin toimeksiannosta YouGov Finland.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 30.12.2013