Tuulilasi

Takatan turvatyynyskandaali: vaaratilanteeseen johtavat nämä kolme syytäTakatan turvatyynyskandaali: vaaratilanteeseen johtavat nämä kolme syytä

Kymmenen autonvalmistajan luoma yhteenliittymä ITC selvitti syitä Takatan turvatyynyjen ongelmiin. Ongelmien syyksi paljastui kolme eri tekijää: ammoniumnitraatti, rakenne sekä kuuma ja kostea ilma.
Teksti Max Lange
Kuvat Takata

Testiryhmän mukaan viallisissa turvatyynyissä oleva ammoniumnitraatti saattaa kerätä kosteutta, koska turvatyynyn rakenne ei suojaa kemikaalia tarpeeksi hyvin kostealta ilmalta.

Voimakkaat kosteuden ja lämpötilan vaihtelut saattavat ajan kanssa vaikuttaa siihen, että törmäystilanteessa ammoniumnitraatti syttyy räjähdysmäisesti ja aiheuttaa turvatyynyyn repeämän.

ITC ryhmittymän johtaja David Kelly kertoo Automotive News Europelle, että ammoniumnitraatin käyttö, Takatan turvatyynyn rakenne ja altistuminen kuumalle sekä kostealle ilmalle aiheuttivat yhdessä repeämisongelman turvatyynyihin.

Ilman näitä kolmea tekijää ongelmia ei syntyisi yksinään. Ryhmittymä ei ole vielä testannut kaikkia Takatan turvatyynymalleja, esimerkiksi niitä, jotka ovat kaikista viimeisimpien takaisinkutsujen kohteena, kertoo Automotive News Europe.

Takatan uudemmissa turvatyynyissä käytetään kemikaalia, joka kuivaa ammoniumnitraattia. Vielä ei tiedetä, onko tämä ratkaissut Takatan turvatyynyjen turvallisuusuhan.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 24.2.2016