Tuulilasi

Takaisku autonomialle ja sähköautoille: ”Ihmiset eivät halua sellaisia”

Takaisku autonomialle ja sähköautoille: ”Ihmiset eivät halua sellaisia”
Center for Automotive Research -tutkimuskeskuksen johtajan Carla Bailon mielestä autonomiset autot ovat paljon kauempana kuin moni kuvittelee – autonvalmistajat satsaavat täysautonomiaan hirmusummia, mutta ennusteiden mukaan niiden yleistyminen vie valtavasti aikaa – ennen kaikkea yhdestä syystä: ihmiset eivät halua sellaisia.
Kuvat Waymo

Bailon kommentit ovat kylmää vettä autonvalmistajien niskaan. Monelle autoalan uutisia seuraavalle ihmiselle on muodostunut mielikuva, että pian kaikkia autot ovat täyssähköisiä ja täysautonomisia. Näin ei kuitenkaan tule Bailon mukaan tapahtumaan.

”Arviomme mukaan vuonna 2030 vain 3,8 % autoista on joko 4- tai 5-tason autonomisia autoja. Yli 90 % autoista on silloinkin vielä perinteiset polttomoottorit, sähkö- tai vetyautoja on vain 8 % autokannasta”, Bailo arvelee.

”Kaikkein tärkein asia olisi selvittää, mitä kuluttajat haluavat, ja ainakaan tutkimustemme mukaan he eivät halua tällä hetkellä autonomisia autoja. Autonvalmistajat eivät voi päättää kuluttajien puolesta, mitä he tulevat tulevaisuudessa haluamaan.”

Myös talouden tunnusluvuilla voi olla valtava vaikutus uuden teknologian kehitykseen. Jos maailmantalous heikkenee, tulevaisuuden visiot ovat yhä kauempana.

”Jos niin käy, autonvalmistajien investoinnit uuteen teknologiaan viivästyvät aivan varmasti”, Bailo kertoi Automotive Press Associationin tilaisuudessa.

Julkaistu: 28.2.2018
Kommentoi »