”Taiteen tekeminen ei ole koskaan demokraattista” – Kristiina Halttu valmistui näyttelijäksi keskelle lamaa – Nyt näyttelijän työtä mylläävät suoratoistopalvelut
Työn murros Suomessa
”Taiteen tekeminen ei ole koskaan demokraattista” – Kristiina Halttu valmistui näyttelijäksi keskelle lamaa – Nyt näyttelijän työtä mylläävät suoratoistopalvelut
Kristiina Halttu täyttää kesäkuussa 60 vuotta ja juhlii syksyllä 30-vuotista taiteilijanuraansa. Hän kertoo, että näyttelijöiden näkymät ovat muuttuneet viime vuosina paljon. Töitä on tarjolla moninkertaisesti enemmän.
Julkaistu 25.5.2023
Apu

Suomessa elettiin syvintä taantumaa, kun Kristiina Halttu valmistui ammattiinsa vuonna 1993. Aloittelevalle näyttelijälle aika oli enemmän kuin haastava.

– Teattereihin kiinnitetyt pitivät kynsin hampain kiinni työpaikoistaan, töitä ei ollut kauheasti tarjolla. Nykyisin noin 70 prosenttia näyttelijöistä on freelancereita.

Viime vuosina näyttelijöiden näkymät ovat muuttuneet paljon. Töitä on tarjolla moninkertaisesti enemmän muun muassa siksi, että suoratoistopalvelut kilpailevat katsojista omilla tuotannoillaan.

– Taiteen tekeminen ei ole koskaan demokraattista. Kaikki eivät saa koskaan mahdollisuutta näyttää taitojaan. Olisi tärkeää pitää huolta, että koulutuspaikkojen määrä vastaa alan tarvetta, Halttu sanoo.

Vaikka elokuvat ja tv-sarjat työllistävät enemmän näyttelijöitä kuin koskaan aikaisemmin, Halttu luottaa vahvasti teatterin vetovoiman säilymiseen.

– On totta, että taistelu töistä on siirtynyt audiovisuaaliselle puolelle. Jos kehitys vaikuttaisi negatiivisesti teatterin suosioon, niin olisi jo käynyt. Ihmiset tulevat aina kaipaamaan fyysistä läsnäoloa ja elämysten jakamista.

Alalle tullessaan Halttu hyppäsi suoraan syvään päätyyn: hänen ensimmäinen roolinsa oli Pyynikin kesäteatterissa Tampereella Kalle Holmbergin ohjaamassa Akseli ja Elina -näytelmässä.

– Pääsin samalle lavalle legendaaristen näyttelijöiden kuten Esko Roineen, Leena Uotilan ja Heikki Nousiaisen kanssa, Halttu muistelee.

Syyskuussa Halttu juhlii 30-vuotista taiteilijauraansa näytelmässä Ensimmäinen tasavalta. Se valmistui Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlan kunniaksi. Esityksen keskiössä on Suomen ensimmäinen presidentti K. J. Ståhlberg. Halttu näyttelee hänen puolisoaan Ester Ståhlbergia.

– Ajattelin, että ankeiden koronavuosien jälkeen olisi kiva järjestää ystäville ja kollegoille taiteilijajuhla. On kunniakasta juhlia näytelmällä, joka kertoo tasavaltaisen hallitusmuotomme synnystä.

Haltun mukaan suomalaiset eivät välttämättä tunne Ester Ståhlbergin merkitystä.

– Hän loi yhteyksiä muihin Euroopan valtioihin, toimi sotaorpojen hyväksi ja vaikutti vahvasti presidentin taustalla.

Onneksi olkoon, Kristiina Halttu!

  • Syntynyt: 7.6.1963
  • Ura: Teatteritaiteen maisteri Teatterikorkeakoulusta (1993), rooleja eri teattereissa, muun muassa Ryhmäteatterissa, Helsingin kaupunginteatterissa ja Kansallisteatterissa. Elokuva- ja tv-rooleja, mm. Poika ja ilves, Kotikatu, Tummien perhosten koti, Sorjonen.
  • Perhe: aviopuoliso Tero Kling, aikuinen tytär­puoli Venla ja yhteinen poika Eelis.
Kommentoi »