Apu

Taisteluparit


Ministerit Paula Risikko ja Maria Guzenina-Richardson ovat yhtä mieltä vain siitä, että toinen heistä on väärässä.
Teksti Yrjö Rautio

Kuntavaaleissa on ainakin neljä taisteluparia. Kokoomus ja Sdp kisaavat suurimman puolueen paikasta, keskusta ja Perussuomalaiset kolmanneksi suurimman puolueen paikasta, Vihreät ja Vasemmistoliitto viidenneksi suurimman paikasta.

Kokoomuksen monta vaalia kestänyt nousukiito näyttää vihdoin katkenneen. Silti puolueella on yhä parhaat mahdollisuudet suurimmaksi puolueeksi. Se on pysytellyt gallupeissa niukasti Sdp:n edellä. Tasaisessa kilvassa ratkaisee se, kumpi saa äänestäjänsä paremmin liikkeelle. Kokoomus saanee.

Sdp:llä on pitkästä aikaa mahdollisuuksia suurimmaksi puolueeksi. Jutta Urpilainen on saanut siipensä kantamaan. Tiukka europolitiikka vastaa äänestäjien toiveita.

Kaksi näyttävää epäonnistumista syö Sdp:n mahdollisuuksia.

Vanhuspalvelulaista tuli kaikkien vetisten kompromissien isoäiti. Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ei syntyne esitystä ennen vaaleja, vaikka toisin oli luvattu.

Molempien asioiden valmistelusta on vastannut peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd). Heikoin ministeri on hoitanut vaikeimpia asioita.

Keskusta nousee

Keskustan kannatus on noussut jo sentään yli 17 prosentin rajan. Uusi puheenjohtaja Juha Sipilä on saamassa otteen puolueestaan ja politiikasta.

Keskustalla on kaksi tärkeää valttia. Sillä on ylivoimaisesti eniten ehdokkaita: 8 400. Se on ainoana puolueena kyennyt esittämään mallin, jonka avulla sosiaali- ja terveyspalvelut tulisi järjestää. Sillä on näin erinomaiset edellytykset ahdistaa hallitusta, joka ei kykene esittämään tästä asiasta juuri mitään.

Perussuomalaiset on näiden vaalien suurin voittaja. Puolueen kannatus oli viime kuntavaaleissa vain 5,4 prosenttia. Nyt se saa vähintään kaksinkertaisen, parhaassa tapauksessa kolminkertaisen kannatuksen. Puolueen ehdokasmääräkin on nyt yli kaksinkertainen, 4 350, kun se oli vain 1 800 vuoden 2008 vaaleissa.

Melkoinen ihme olisi, jos Perussuomalaiset löisi keskustan. Jo lähes kaksinkertainen ehdokasmäärä antaa keskustalle vahvan etulyöntiaseman.

Vasemmistoliitolla on uskollisimmat äänestäjät, Vihreillä liikkuvimmat. Vihreillä on tämän hallituksen ajalta esitettävänään hyvin vähän voittoja, jotka innostaisivat liikkuvat äänestäjät uurnille. Siksi Vasemmistoliitto voittanee tämän kaksinkamppailun.

Kokemuksia ja kontakteja

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) ja Guzenina-Richardson vetävät kaikissa olennaisissa asioissa vastakkaisiin suuntiin. Tämä on avainselitys sille, ettei sosiaali- ja terveyspalveluesitys etene.

Osmo Soininvaara (vihr) viisasteli eduskunnan kuppilassa, että on sentään yksi asia, josta nämä kaksi ministeriä ovat täysin yhtä mieltä: siitä, että toinen heistä on väärässä.

Surkeaan tappioon päättynyt kamppailumme YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi ei ollut turha, johtavat poliitikot vakuuttavat. ”Saimme kokemuksia ja kontakteja”, presidentti Sauli Niinistö sanoi. Täsmälleen samaa ovat sanoneet HIFK:n ja Jokerien kiekkoilijat, kun heitä on kuulusteltu kohutun tappeluottelunsa jälkeen.

Ministerit Paula Risikko (vas.) ja Maria Guzenina-Richardson ovat yhtä mieltä vain siitä, että toinen heistä on väärässä.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

HEITTOLAUKAUKSIA

1) Mikä on puolueista suurimman, nukkuvien, vaalislogan? On maatamenon aika.

2) Mitä sanovat sunnuntai-iltana ne, joita ei valittu? On kotiinmenon aika.

3) Entä jos eurokriisi ei ratkeakaan Suomen kuntavaaleissa? On tilinteon aika.

4) Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) virkanimityksistä: ”On kotiinpäinvedon aika.”

5) Ilmatieteen laitoksen ennuste vaalipäiväksi: ”On lumentulon aika.”

6) Vaalitaisto päättyy liian siistinä – on lietelannan levityksen aika.

Julkaistu: 24.10.2012