Taistelu takaisin huipulle
Puheenaiheet
Taistelu takaisin huipulle
HJK on joutunut tahmean viime kauden jälkeen käärimään hihansa. Lauantaina alkaa hikinen kamppailu takaisin Suomen ykköseksi.
Julkaistu 31.3.2016
Apu

Irvistäkää! Ilmeisiin intensiivisyyttä, työteliäisyyttä, kamppailua!

Vastakohta on hauska, kun Helsingin Jalkapalloklubin pelaajat poseeraavat taisteluteemalla Espanjan Marbellan aurinkorannikkomaisemassa.

Yleensä täällä lomaillaan ja nautitaan, ei rääkätä itseä fyysisesti.

Toisaalta ammattilaisjoukkueiden harjoitusleireistä lomailu on muutenkin kaukana.

– Ei tuolla kukaan ole nurmikolla Ray-Banit päässä pelaamassa pokeria ja tiputtelemassa olutta, HJK:n kapteenistoon kuuluva Sebastian Sorsa sanoo.

Vincent Onovo tuli Turun Interistä Klubin keskikentälle, Lucas Lingman on tulevaisuuden 

toivoja, saksalainen Thomas Dähne ykkösmaalivahti ja Medo kovan luokan paluumuuttaja.

Leirin ohjelma on tiukka.

– Kaksi harjoitusottelua, monena päivänä kahdet harjoitukset, yhteiset ruokailut, joukkuepalavereja, kehityskeskusteluja, päävalmentaja Mika Lehkosuo kertoo.

Harjoitukset kuvataan, joten valmentajat analysoivat harjoituksia, muuttavat treenien yksityiskohtia ja editoivat videopätkiä palavereja varten. Samalla etsitään yhtä uutta pelaajaa. Siinä resepti, jolla HJK yrittää palata Suomen ykköseksi.

Hyök­käyksen nuoret ja vanhat kasvot: 20-vuotias kolumbialainen Alfredo 

Morelos ja Klubiin pa­lannut Mikael Forssell.

Kamppailu on osuva teema HJK:lle. Sitä lauantaina alkava Veikkausliiga-kausi väkisinkin on – taistelua takaisin huipulle.

Kausi 2015 oli HJK:n asemaan ja resursseihin nähden paha mahalasku.

Toki Klubi oli kazakstanilaista FC Astanaa vastaan muutaman minuutin päässä toisesta peräkkäisestä paikasta europelien lohkovaiheeseen, mutta kun niin ei käynyt, kausi muistetaan ihan muusta: itse aiheutetuista loukkaantumisongelmista, pelillisistä ongelmista, keskinkertaisesti rakennetusta joukkueesta ja vaikeasta syyskaudesta.

HJK valahti pronssimitaleille, ja kuuden vuoden mestaruusputki katkesi.

– Jos vetää tähän huumorilla Donald Trumpin, niin heillähän on Make America Great Again -lippis. Meidän pitäisi päästä takaisin samaan, mitä olemme olleet – olla tosi hyvä Suomessa ja taistella paikasta Euroopasta, Sebastian Sorsa kertoo.

– Koen tämän varmaan kuten pelaajatkin. Pytty halutaan takaisin, Mika Lehkosuo sanoo.

Päävalmentaja Mika Lehkosuo sanoo olevansa parhaim­millaan ongelmienratkaisijana. Viime kausi on jo kuitattu.

HJK jätti ongelmat viime kauteen. Virheet analysoitiin, johtopäätöksiä tehtiin, korjauksia suunniteltiin. 

Uudelle harjoituskaudelle tuli päättäväinen, paljon edelliskauden alusta muuttunut joukkue.

– Olemme löytäneet viime kaudesta konkreettisia asioita, joita työstää nyt – saada pelilliset asiat toimimaan paremmin pelin eri vaiheissa ja pitää pelaajat terveenä. Lisäksi on asioita ryhmädynamiikassa, Lehkosuo kertoo.

– Olen aika ratkaisukeskeinen ihminen. Jos on ongelma, etsitään keino, ja työstetään sitä niin kauan, kunnes toimii.

Ratkaisukeskeisyys kuvaa koko HJK:n ajattelutapaa.

– Seuramme ei ole koskaan ylimielinen. Kauden jälkeen kukaan ei sanonut, että vitsi kun oli loukkaantumisia. Totta kai selityksiä etsittiin, mutta ei koskaan niin, ettei pystyttäisi katsomaan peiliin, Sorsa sanoo.

– Olemme nyt vain treenanneet paljon ja systemaattisesti. Taustaorganisaatio on tehnyt paljon töitä rakentaakseen joukkuetta. Näitä ihan perusasioita. Kaikki on vain tehty huolellisesti.

Atomu Tanakan ja Nikolai Alhon täytyisi tuottaa keskikentän hyökkäys­asemista tehoja HJK:lle.

Vaikka HJK:n mestaruusputki katkesi, ja vuoden takainen Eurooppa-liigan hurmos tuntui viime syksynä enää kaukaiselta muistolta, HJK ei varsinaisesti valahtanut valtaistuimeltaan.

HJK:n toimintakulttuuri on kansainvälisten tavoitteiden vuoksi uusittu lähes täysin: joukkueenrakennus, fyysinen valmennus ja peli-identiteettiprosessi. Valmiutta europeleihin halutaan rakentaa entistä suunnitelmallisemmin.

Kun toimintaa viedään uusille, suomalaisille seuroille tuntemattomille tasoille, nähdään herkästi erilaisia kasvukipuja.

– Tuossa on paljon perää. Aika vähän media on ottanut tuosta kiinni, Lehkosuo toteaa.

Sorsa debytoi HJK:n edustusjoukkueessa jo vuonna 2004. Hän on 12 vuoden aikana nähnyt seuran valtavan muutoksen.

– Meillä on esimerkiksi todella kansainvälinen joukkue. Työkielemme on englanti. Valmennuksessa pyritään tekemään asiat samalla tavalla kuin Euroopan huipulla, Sorsa sanoo.

– Aki Riihilahti on tullut toimitusjohtajaksi. Olemme tosi dynaamisia, ja vaatimustaso on korkea.

kokenut, kapteenistoon kuuluva Sebastian Sorsa rehkii HJK:n laidalla.

Alkavaan kauteen HJK lähtee taas mestaruussuosikkina. Tasapaino näyttää palanneen Klubiin, ja muun muassa Ville Jalasto, Anthony Annan, Medo sekä Alfredo Morelos ovat mielenkiintoisia uusia hankintoja.

HJK ei kuitenkaan ole enää yksin suomalaisen jalkapallon huipulla. Klubin rapakausi toi uuden seuran Veikkausliigan eliittiluokkaan.

Hallitsevalla mestarilla Seinäjoen Jalkapallokerholla on uusi stadion rakentumassa, paljon laatua joukkueessaan, hyvä valmennus ja voimavaroja haastaa HJK:ta kilpavarustelussa.

– Kyllä SJK on varmaan vuosiin kovin haastaja, mitä meillä on ollut, Sorsa sanoo.

Ja mikä ottelu pelataan Veikkausliigan päätöskierroksella?

– HJK–SJK.

Härkämäinen laitapakki Taye Taiwo on pelannut urallaan Milanin ja Marseillen kaltaisissa seuroissa ja edustanut Nigeriaa MM-kisoissa.

Apu on yksi HJK:n pääyhteistyökumppaneista.

Teksti Topias Kauhala, kuvat Timo Pyykkö

Kommentoi »