Apu

Taistelu Lissabonin viisufinaalista alkaa

Taistelu Lissabonin viisufinaalista alkaa
Saara Aallon toistaiseksi kovin kisa lauletaan tänä iltana.
Julkaistu: 8.5.2018
Saara Aalto lähtee murtamaan Suomen kolmen vuoden mittaista finaalitonta euroviisuputkea. Lordin voittoa lukuunottamatta kymppisakissa on oltu viimeksi lähes 30 vuotta sitten. Pieniä paineita Aallolla siis on, ja seura on kovaa.
Pelin henki on selvä: sekä tiistain että torstain semifinaaleista kymmenen parasta menee finaaliin. Viisi suurta rahoittajamaata ja isäntämaa Portugali menevät sinne suoraan.
Aalto on heitetty etukäteen kovempaan karsintaryhmään, vahvoja laulajia, toimivia viisuja, mutta hirviöitähän tänne on tultu käsittelemään.
Aalto luonnehtii esitystään jopa vaaralliseksi. Joka askel on mietittävä, kavereihin luotettava ja säihkyvää pyrotekniikkaa varottava. Osa laulusta esitetään pää alaspäin.
”Laulussa sanotaan, että en pelkää enää, mutta minua pelottaa koko ajan”, hän lehdistöä nauratti.
Saara Aallon iltaan kuuluu jännitystä ja vaarallisia tilanteita.
Salvador Sobral toi euroviisut Portugaliin äärimmäisen riisutulla esityksellä. ”Musiikki ei ole ilotulitteita, musiikki on tunteita”, hän sanoi kiitospuheessaan Kiovassa.
Turha silti luulla, että se on euroviisujen uusi trendi. Räiskettä on luvassa vanhaan malliin, ei vähiten Suomella, mutta musiikkia tarjotaan lavealla pensselillä.
Tänä iltana ei lauleta fadoa. Tänä iltana tuutataan eeppistä rakkauspoppia, irkkuhenkistä balladia, jamesbondpastissia, feministiräppiä, virolaisoopperaa ja tietenkin aaltopoppia, viidellä eri kielellä, mukaan lukien albania, armenia, kreikka ja italia.
Elina Netšajeva väriä vaihtavine mekkoineen hakee Virolle 100-vuotislahjaa.
Lissabonissa laulajat eivät pääse turvautumaan jättiprojisointeihin. 2000-luvun mammuttivitsaus, LED-seinä, puuttuu. Portugali on laulun maa, ja nyt katsotaan, kuka sen taidon osaa.
Ja kyllähän Saara Aalto osaa, turha jännittää niiltä osin. UMK-karsinnan jälkeen haukuttu lavastuskin on pantu täysin uusiksi. Hissilavat pois lukien Suomella on illan korkein rakennelma, ja vaikka Itävallan Cesár Sampson hissataan korkeammalle, niin Saara tekee kyllä illan isoimman pudottautumisen.
Monsters ei keksi pyörää uudelleen. Laulu on täsmäisku euroviisuihin – tarttuvasti etenevä tarina siitä, miten ihminen vapautuu sisäisistä mörköistään. Up-tempoa kaikin puolin, kuten alalla sanotaan.
Sävellysapua Aalto on saanut sieltä, missä euroviisuja osataan tehdä. Ruotsalaiset Joy ja Linnea Deb tunnetaan takavuosien viisuvoittajasta, Måns Zelmerlöwin Heroes-kappaleesta, ja britti Ki Fitzgerald – niin, hänen isänsä Scott hävisi vuoden 1988 viisut pisteellä Sveitsin Céline Dionille.
Kyä lähtee. Saaran koreografian on laatinut amerikkalainen Brian Friedman, joka aiemmin on tehnyt niitä sellaisille wanna-be-artisteille kuin Beyoncé, Britney Spears ja Mariah Carey.
Saaran ennakkoasetelma aaltoilee. Euroopan viisukerhojen äänestyksessä keväällä hän oli kakkonen, nyt kansainväliset vedonlyöjät eivät usko häntä edes finaaliin. Totuus tiedetään puoliyön jälkeen.
Kyproksen Eleni Foureira on noussut pikavauhtia viisujen suosikiksi.
Vahvoista ennakkosuosikeista Viro ja Israel ovat mukana jo tänään, eikä Kyproksen mossaavia naisiakaan kannata vähätellä: Eleni Foureira on tehnyt rakettimaisen nousun ennakkoarvioiden häntäpäästä suoraan paalulle.
Virolaisille täytyy nostaa hattua. Satavuotisjuhlansa kunniaksi maa luottaa koloratuurisopraano Elina Netšajevan upeaan laulantaan. Kun ruotsalaiset kokeilivat samaa Moskovassa 2009, mezzosopraano Malena Ernmanin sijaluku oli 23 ja pisteitä vain kymmenen enemmän kuin Suomella.
Nyt ollaan sillä rajalla, että euroviisut voidaan voittaa oopperapopilla. Esitys on yhtä oudolla tavalla irti kaikesta kuin Lordi aikoinaan – olkoonkin väriään vaihtava jättimekko selkeää lainaa Jennifer Lopezilta. Vedonlyöntikerroin on matala.
Toinen outolintu on Israelin iloisesti pirskahteleva feministilaulu Toy, jossa naiset eivät ole leikkikaluja – ajan henkeen istuva ja persoonallinen tiluttelu, mikäli Netta Barzilai vain saa sen palaset lavalla kuntoon.
Ei tätä helpoksi ole tehty. Saaralta tarvitaan nyt sellainen hintsusti pöljä päivä, jotta finaalissa tavataan.
Rock-kvintetti Equinox pistää peliin moniäänistä bulgarialaista asennetta.
Jos tiistai-illan sanoma jotenkin pitäisi kiteyttää laulujen otsikoiden perusteella, niin näinhän se menee:
Meidän valintamme: Luut, Kivet, Hirviöt!
Unelmani, Vain sinä, Ikuisesti! Suutele sydäntäni, Hullu, Valehtele minulle.
Tuli, Tuuli, Voima: Hukassa ja löydetty. Leikkikalu?
Ajan kysymys: Kun olemme vanhoja – Kaipuu. (Yhdessä?)
Kommentoi »