Yli 150 000 suomalaista on allekirjoittanut asiaa koskevan kansalaisaloitteen, ja Helsingin Sanomien teettämän kyselyn mukaan yli puolet kansasta kannattaa lainmuutosta. Kansalaisten hyväksyntä ei kuitenkaan tarkoita, että homoliitot menevät syksyllä läpi eduskunnassa. Asiaan liittyy yhä vahvoja ennakkoluuloja ja leimaantumisen pelkoa.
Image kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Koska tämä on lehden kaikkien aikojen 200. numero, halusimme tehdä jotain erityistä. Ideoimme valokuvasarjan, jossa arvostamamme ihmiset suutelevat toisiaan. Pusu voi olla millainen hyvänsä. Ainoaksi rajoitteeksi asetettiin se, että suutelijat ovat keskenään samaa sukupuolta.
Miksi suudelma? Se tuntui oikealta, koska pussailu on usein samaan aikaan sekä yksityistä että julkista. Ja tietysti myös vihkiminen sinetöidään suudelmalla. Mutta toisaalta pusu voi olla myös toverillinen tai leikkisä. Emme halunneet erotella kuvattavia seksuaalisen suuntautumisen mukaan. Meistä tasa-arvoinen avioliittolaki koskee myös niitä, jotka voivat halutessaan mennä naimisiin jo nyt, sillä se viestii konkreettisesti yhteiskunnan arvomaailmasta ja vapauden tasosta. Kuvasarja on myös kannanotto homofobiaa ja kaikenlaista lokerointia vastaan.
Ehdotimme pussailua noin 50 ihmiselle. Runsas puolet lähti mukaan. Liki kaikki kieltäytyneistäkin kertoivat kannattavansa kansalaisaloitetta, vaikka eivät halunneet tai rohjenneet lähteä kuviin. Se oli meille ok, emme halunneet painostaa tai vaatineet selityksiä.
Itse yllätyin joka kerta, kun joku kertoi lähtevänsä mukaan. Julkisuuden henkilöt joutuvat tilille mitättömämmistäkin asioista. Kiitos siis Anna Abreu, Jaakko Hämeen-Anttila, Paavo Arhinmäki, Saimi Hoyer, Anna Kontula, Elias Koskimies, Niina Kurkinen, Pekka Kuusisto, Jani Leinonen, Stefan Lindfors, Tommy Lindgren, Manna, Minna Parikka, Anna Puu, Notkea Rotta, Stan Saanila, Atlas Saarikoski, Ninja Sarasalo, Seela Sella, Laila Snellman, Nicolas Thieulon, Jani Toivola, Jorma Uotinen, Esko Valtaoja, Tiia Vanhatapio, Maria Veitola, Paula Vesala ja André Wickström.
Nimilista on kulttuuripainotteinen. Emme saaneet kuvasarjaamme yhtäkään urheilijaa. Se tuskin on sattumaa.
”Jos pussaisin lehdessä miestä, saisin väistämättä kuulla siitä. En voi lähteä mukaan mihinkään, mikä voi heikentää urheilusuoritusta ja antaa tasoitusta vastustajalle”, perusteli eräs jääkiekkoilija kieltäytymistään. Huippu-urheilijoissa heterous tuntuu olevan normi, josta ei saa poiketa – edes leikisti.
Huhtikuussa NBA-koripalloilija Jason Collins mursi hiljaisuuden ja tuli kaapista Sports Illustratedin jutussa. Samalla Collinsista tuli ensimmäinen isossa amerikkalaisessa ammattiliigassa pelaava julkihomo. Asian merkittävyyttä kuvaa hyvin se, että presidentti Barack Obama soitti henkilökohtaisesti Collinsille ja kertoi vaikuttuneensa jutusta. Vaikuttava tarina onkin, eikä vähiten siksi, että Collins katsoi voivansa kertoa asiasta vasta nyt, 34-vuotiaana ja uransa ehtoopuolella. Silti hänen ansiostaan monen muun urheilijan on tulevaisuudessa helpompi olla avoin seksuaalisuudestaan.
Mitä enemmän mies- tai naisparien pusuja näkee, sitä tavanomaisemmaksi ne muuttuvat.
”Jossain New Yorkissa ei kukaan kiinnitä huomiota kahteen suutelevaan mieheen sen enempää kuin heteropariin, eikä sen täälläkään pitäisi olla mikään juttu. Silti se on”, sanoi muotoilija Stefan Lindfors, kun juttelin hänen kanssaan aiheesta.
Olen tyytyväinen, jos Kaapo Kamun ja Sanna Saastamoinen-Barrois’n hienot kuvat herättävät huomiota ja hämmennystäkin, koska siihen on pyritty. Mutta toivon, että kymmenen vuoden päästä kuvasarja aiheuttaa vain olankohautuksen. Kuusitoista sivua suutelevia ihmisiä. Missä on se juju?
Muutos on alkanut, ja se tulee olemaan nopea.
PS: Jos et ole vielä allekirjoittanut aloitetta, tee se nyt osoitteessa www.tahdon2013.fi.
Mikko Numminen, päätoimittaja | Twitter: @mnumminen