Taasko hiivatulehdus?
Terveys ja hyvinvointi
Taasko hiivatulehdus?
Alapäässä kutisee ja tuntuu epämukavalta – kyseessä on vaiva, josta moni nainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä. Joskus emättimen hiivatulehdukset toistuvat.
1Kommenttia
Julkaistu 2.11.2017
Apu

Hiivatulehduksen tyypillisiä oireita ovat kirvely, kutina ja ärsytys. Valkovuoto on vaaleaa ja kokkareista, joskus myös harmaata ja vetistä. Myös haavaumat ja punoitus ulkosynnyttimien limakalvoilla voivat kieliä hiivatulehduksesta. Kuumeilu sekä alavatsa- tai virtsaamisongelmat eivät puolestaan yleensä liity hiivatulehdukseen. 

Kun oireet on tunnistettu, on aika käydä hiivan ehkäisyn kimppuun.

Ole tarkka hygieniasta. Pestä tietenkin pitää, mutta liian tiheä pesu, saippuan käyttö ja suihkuttaminen suoraan emättimeen ovat haitaksi. Pesuaineen pH:n tulee olla alle 7. WC-käynnillä taas pitää muistaa pyyhkiä edestä taakse. Myös seksi voi sekoittaa kehon bakteeritasapainon.

Puuvilla- ja silkkialusvaatteet hengittävät eivätkä tarjoa otollista pintaa bakteerien leviämiselle. Samasta syystä kannattaa harkita siteiden sijasta tamponin tai kuukupin käyttöä.

Ruokavaliokin vaikuttaa. Sokeri saa hiivan jylläämään, joten sitä tulee karsia ruoka­valiosta. Sen sijaan hiivalla kohotettujen l­eipomuksien välttäminen on tarpeetonta. 

Ehkäisypillerit ja antibiootit altistavat hiivalle, samoin raskaus ja diabetes. Antibioottikuuri tappaa myös hyviä bakteereja, joten sen aikana on viisasta tasapainottaa kehon bakteeristoa syömällä maitohappobakteereja.

Hiivaa voi usein hoitaa itselääkinnällä, ­kuten emätinpuikoilla tai suun kautta otettavalla lääkkeellä.

Lähde: Women’s Health, Terveyskirjasto

Teksti Noora Takamäki, kuva Fotolia

1 kommentti