Apu

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pohtii sananvapautta työkseen

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pohtii sananvapautta työkseen
Eduskunta äänestää huomenna perjantaina 26.6. kansanedustaja Juha Mäenpään (ps) syytesuojasta.

Mitä ihminen saa Suomessa sanoa? Kysymystä pohditaan kiivaasti Arkadianmäkeä myöten. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pohtii viharikoksia ja sananvapauskysymyksiä työkseen. Eduskunta äänestää huomenna perjantaina 26.6. kansanedustaja Juha Mäenpään (ps) syytesuojasta. Toiviainen oli pyytänyt tammikuussa eduskunnalta lupaa asettaa Mäenpää syytteeseen.

Toiviainen muistetaan myös siitä, että hän määräsi esitutkinnat Päivi Räsäsen (kd) puheista sekä vuonna 2004 julkaistusta pamfletista, jossa Räsänen esimerkiksi kuvailee homoseksuaaleja ”rikkinäisiksi ihmisiksi”. Julkisuuteen Toiviainen on kertonut, että hän sai tapaukseen liittyviä häirintäviestejä.

"Ympäristö on koventunut. Lunta tulee tupaan. Täytyy olla jämpti ja jämäkkä, ettei anna sen liikaa vaikuttaa."
Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta sanoo, että Toiviainen on ottanut esille erityisesti viharikosasioita. Nuotio arvelee sen johtuvan osin Toiviaisen omista painotuksista, mutta myös siitä, että yhteiskunnallinen tilanne on ohjannut valtakunnansyyttäjää tähän suuntaan.

– Ympäristö on koventunut. Lunta tulee tupaan. Täytyy olla jämpti ja jämäkkä, ettei anna sen liikaa vaikuttaa, Nuotio sanoo.

Nuotion mukaan ulkopuolinen paine ei ole vaikuttanut Toiviaisen ratkaisuihin. Hän huomauttaa myös, että valtakunnansyyttäjä ratkaisee asiat asiantuntijoidensa esittelystä.

Nuotion mielestä moni Suomessa on käsittänyt syyttäjien roolin väärin.

– Syyttäjän rooli ei ole olla verenhimoinen, vaan osa rikosprosessia. Valtakunnansyyttäjä on näkyvä keulakuva. Hän antaa organisaatiolle kasvot.

Viikon henkilö

Raija Toiviainen on toiminut valtakunnansyyttäjänä vuodesta 2018. Sitä ennen Toiviainen (s. 1954) työskenteli apulaisvaltakunnansyyttäjänä.

Julkaistu: 25.6.2020
2 kommenttia