Apu

Syyssadon antimia



Syyssadon antimia

Juurekset, kasvikset ja hedelmät ovat nyt parhaimmillaan. Sujauta rohkeasti useampaa sorttia keittoon, uuniruokaan tai vaikka leivonnaiseen.
Teksti Apu-toimitus
Kuvat Timo Villanen

Sadonkorjuukeitto

10 annosta

4 punajuurta

4 perunaa

3 porkkanaa

100 g juuriselleriä

100 g palsternakkaa

500 g valkokaalia

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

3 rkl tomaattipyreetä

2 l vettä

6 rkl lihafondia

2 laakerinlehteä

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

5 rkl punaviinietikkaa

pari tippaa tabascoa

1 dl persiljaa silputtuna

Lisäksi

250 g braatvurstia

170 g pekonia

250 g smetanaa

2 tl piparjuuritahnaa

50 g maissilastuja

Kuori juurekset ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori sipulit. Leikkaa sipulit puolirenkaiksi ja valkosipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja kuullota siinä sipulit sekä valkosipulit. Sekoita joukkoon tomaattipyree. Lisää kattilaan vesi, fondi, kasvisraasteet ja mausteet, viinietikkaa ja tabascoa lukuun ottamatta. Anna keiton kiehua kannen alla noin 20 minuuttia. Keiton kiehuessa viipaloi braatvurstit. Paista makkarapalat ja pekonit kuumalla pannulla rapeiksi. Mausta smetana piparjuuritahnalla. Murustele maissilastuja hieman pienemmiksi. Tarkista sadonkorjuukeitosta liemen määrä ja lisää vettä tarvittaessa. Mausta viinietikalla ja tabascolla, kiehauta. Lisää persilja ja nosta pöytään. Tarjoa sadonkorjuukeiton kanssa pekonia, braatvursteja, smetanaa ja maissilastuja. Jokainen ruokailija voi täydentää keittonsa haluamallaan lisukkeella.Keiton maku paranee uudelleen lämmitettäessä, joten voit huoletta valmistaa keiton syystalkoita edeltävänä päivänä.

Keitä syyskeittoa iso kattilallinen. Se vain paranee lämmitettynä.

Lanttu ja porkkana tuovat merimiespihviin makua.

Merimiespihvi juureksilla

4 annosta

2 sipulia

2 porkkanaa

100 g lanttua

500 g perunaa

400 g naudan paistia

2 rkl öljyä

0,5 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

3 dl lihalientä

Kuori kasvikset ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa myös liha noin sentin paksuiksi viipaleiksi. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä pannulla ja paista puolet lihoista kypsiksi, mausta suolalla ja pippurilla. Paista loput lihat samoin ja lopuksi vielä sipulit. Kokoa uunivuokaan kerroksittain kasviksia ja lihaa. Kaada 2 dl lihalientä vuokaan ja kypsennä uunissa 175 asteessa 1,5 tuntia. Valuta loput lihaliemestä merimiespihvien pintaan kypsennyksen aikana.

Hyvä kakku syntyy hedelmistä ja pähkinöistä.

Palsternakka-vaahterasiirappikakku

12 palaa

2 palsternakkaa

1 omena

1 appelsiini

1 dl hasselpähkinöitä

175 g voita

2,75 dl ruokosokeria

1 dl vaahterasiirappia

3,75 dl vehnäjauhoja

2,5 tl leivinjauhetta

2 tl inkivääriä

3 munaa

Täyte

250 g mascarponejuustoa

0,5 dl vaahterasiirappia

Kuori ja raasta palsternakat ja omena. Tarvitset noin 8 dl 

palsternakkaraastetta. Raasta myös hyvin pestyn appelsiinin kuori ja purista hedelmän mehu. Rouhi pähkinät.

Sulata voi, sokeri ja siirappi kattilassa. Jäähdytä seos. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat voi-sokeriseokseen. Lisää joukkoon jauhoseos. Kääntele taikinaan palsternakka- ja omenaraaste, appelsiininkuori ja -mehu sekä pähkinärouhe. Levitä taikina voideltuun, irtopohjaiseen kakkuvuokaan (Ø 24 cm). Paista kakkua 175-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 45–50 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin värin. Irrota kakku vuoasta vadille hieman jäähtyneenä. Sekoita mascarpone ja siirappi keskenään. Halkaise jäähtynyt kakku ja levitä täyte kakun väliin. Koristele palsternakka-vaahterasiirappikakun pinta halutessasi tomusokerilla ja appelsiininkuorikiehkuroilla. ●

Koonnut Juulia Reinikka, reseptit maku.fi, kuvat Timo Villanen

Julkaistu: 17.9.2015