Apu

Syyssadon antimia

Syyssadon antimia
Juurekset, kasvikset ja hedelmät ovat nyt parhaimmillaan. Sujauta rohkeasti useampaa sorttia keittoon, uuniruokaan tai vaikka leivonnaiseen.
Julkaistu: 17.9.2015
Sadonkorjuukeitto
10 annosta
4 punajuurta
4 perunaa
3 porkkanaa
100 g juuriselleriä
100 g palsternakkaa
500 g valkokaalia
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
3 rkl tomaattipyreetä
2 l vettä
6 rkl lihafondia
2 laakerinlehteä
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
5 rkl punaviinietikkaa
pari tippaa tabascoa
1 dl persiljaa silputtuna
Lisäksi
250 g braatvurstia
170 g pekonia
250 g smetanaa
2 tl piparjuuritahnaa
50 g maissilastuja
Kuori juurekset ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori sipulit. Leikkaa sipulit puolirenkaiksi ja valkosipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja kuullota siinä sipulit sekä valkosipulit. Sekoita joukkoon tomaattipyree. Lisää kattilaan vesi, fondi, kasvisraasteet ja mausteet, viinietikkaa ja tabascoa lukuun ottamatta. Anna keiton kiehua kannen alla noin 20 minuuttia. Keiton kiehuessa viipaloi braatvurstit. Paista makkarapalat ja pekonit kuumalla pannulla rapeiksi. Mausta smetana piparjuuritahnalla. Murustele maissilastuja hieman pienemmiksi. Tarkista sadonkorjuukeitosta liemen määrä ja lisää vettä tarvittaessa. Mausta viinietikalla ja tabascolla, kiehauta. Lisää persilja ja nosta pöytään. Tarjoa sadonkorjuukeiton kanssa pekonia, braatvursteja, smetanaa ja maissilastuja. Jokainen ruokailija voi täydentää keittonsa haluamallaan lisukkeella.Keiton maku paranee uudelleen lämmitettäessä, joten voit huoletta valmistaa keiton syystalkoita edeltävänä päivänä.
Keitä syyskeittoa iso kattilallinen. Se vain paranee lämmitettynä.
Lanttu ja porkkana tuovat merimiespihviin makua.
Merimiespihvi juureksilla
4 annosta
2 sipulia
2 porkkanaa
100 g lanttua
500 g perunaa
400 g naudan paistia
2 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
3 dl lihalientä
Kuori kasvikset ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa myös liha noin sentin paksuiksi viipaleiksi. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä pannulla ja paista puolet lihoista kypsiksi, mausta suolalla ja pippurilla. Paista loput lihat samoin ja lopuksi vielä sipulit. Kokoa uunivuokaan kerroksittain kasviksia ja lihaa. Kaada 2 dl lihalientä vuokaan ja kypsennä uunissa 175 asteessa 1,5 tuntia. Valuta loput lihaliemestä merimiespihvien pintaan kypsennyksen aikana.
Hyvä kakku syntyy hedelmistä ja pähkinöistä.
Palsternakka-vaahterasiirappikakku
12 palaa
2 palsternakkaa
1 omena
1 appelsiini
1 dl hasselpähkinöitä
175 g voita
2,75 dl ruokosokeria
1 dl vaahterasiirappia
3,75 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
2 tl inkivääriä
3 munaa
Täyte
250 g mascarponejuustoa
0,5 dl vaahterasiirappia
Kuori ja raasta palsternakat ja omena. Tarvitset noin 8 dl 
palsternakkaraastetta. Raasta myös hyvin pestyn appelsiinin kuori ja purista hedelmän mehu. Rouhi pähkinät.
Sulata voi, sokeri ja siirappi kattilassa. Jäähdytä seos. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat voi-sokeriseokseen. Lisää joukkoon jauhoseos. Kääntele taikinaan palsternakka- ja omenaraaste, appelsiininkuori ja -mehu sekä pähkinärouhe. Levitä taikina voideltuun, irtopohjaiseen kakkuvuokaan (Ø 24 cm). Paista kakkua 175-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 45–50 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin värin. Irrota kakku vuoasta vadille hieman jäähtyneenä. Sekoita mascarpone ja siirappi keskenään. Halkaise jäähtynyt kakku ja levitä täyte kakun väliin. Koristele palsternakka-vaahterasiirappikakun pinta halutessasi tomusokerilla ja appelsiininkuorikiehkuroilla. ●
Koonnut Juulia Reinikka, reseptit maku.fi, kuvat Timo Villanen
Kommentoi »