Apu

Syyrian lapset ja naiset jätetty sodan ja talven armoille – Pakolaisleireillä lapsia tukehtunut telttojen lämmityksen seurauksena

Syyrian lapset ja naiset jätetty sodan ja talven armoille – Pakolaisleireillä lapsia tukehtunut telttojen lämmityksen seurauksena
Humanitaarinen kriisi ei ole hellittänyt sodan runtelemassa Syyriassa, sanoo Pelastakaa Lapset -järjestö.
Julkaistu: 28.2.2020

Syyrian Idlibin maakunnassa yli neljännes väestöstä on joutunut pakenemaan sekavan sodan yhä jatkuvia taisteluita. Monet ovat menehtyneet kylmyyden ja karujen olosuhteiden vuoksi.

Pelastakaa Lapset -kansalaisjärjestön yhteistyökumppani Hurras Network raportoi ainakin seitsemän lapsen kuolleen täyteen ahdetuilla pakolaisleireillä.

– Kaksi alle kouluikäistä sisarusta kuoli, kun vaarallinen lämmityslaite sytytti heidän telttansa tuleen. Heidän raskaana oleva äitinsä sai palovammoja, sanoo Hurras Networksin avustustyöntekijä.

Lapsia on myös tukehtunut telttojen lämmittämisen seurauksena.

– Leirillä oli todella kylmä, ja minä ja siskoni tulimme kipeäksi. Ei ollut vaatteita tai muuta, mikä olisi pitänyt minut lämpimänä teltassa. Haluaisin kengät, jotta voisin leikkiä lumessa kuten muutkin lapset, 13-vuotias ”Mira” (lapsen henkilöllisyys suojattu) kertoo.

Pulaa polttopuusta

Helmikuussa kolmen päivän sisällä jopa 142 000 ihmistä on paennut kohti Turkin rajaa. Yli 80 000 ihmistä hakee suojaa lumisilta pelloilta, suurin osa on lapsia ja naisia.

Monet ovat lähteneet liikkeelle kykenemättä ottamaan mitään mukaansa. Polttopuusta on pula, ja ihmiset polttavat muovia ja muuta palavaa pysyäkseen lämpiminä.

– Tämä on tilanne, jota on pelätty jo kauan. Naiset ja lapset lähtevät pakoon sekä eri aseryhmien taisteluita että ruoan, veden ja normaalien elinolojen perään. Paenneiden joukossa on kolme miljonaa siviiliä ja noin puoli miljoonaa lasta, sanoo Pelastakaa Lapset ry:n Suomen-osaston tiedottaja Max Holm.

Pelastakaa Lapset vaatii kaikkia konfliktin osapuolia noudattamaan kansainvälisiä ihmisoikeussääntöjä, humanitaarisen oikeuden määräyksiä ja periaatteita ja pidättäytymään hyökkäämästä mielivaltaisesti sairaalojen sekä koulujen kaltaisiin siviilikohteisiin.

– Pelkäämme, että uhrien määrä nousee siviilien hakeutuessa epätoivoissaan Turkin vastaiselle rajalle. Lapset ja naiset ovat joutuneet epäinhimillisiin olosuhteisiin. Lämpö on pakkasella, eikä heillä ole kattoa pään päällä tai lämpimiä vaatteita, kommentoi Pelastakaa Lasten Syyrian maajohtaja Sonia Khush.

Kommentoi »