Syöpäseulonnan osallistumisprosentti vaihtelee alueittain – kunnilta vaaditaan parempia kutsukäytäntöjä
Terveys ja hyvinvointi
Syöpäseulonnan osallistumisprosentti vaihtelee alueittain – kunnilta vaaditaan parempia kutsukäytäntöjä
Syöpäseulontoihin osallistutaan eri tavoin eri puolilla Suomea. Tämä selviää Suomen Syöpärekisterin julkaisemista rintasyövän sekä kohdunkaulasyövän seulontaohjelmien vuosikatsauksista.
1Kommenttia
Julkaistu 7.2.2018
Apu

- Joissain kunnissa vain 61 prosenttia naisista osallistuu kohdunkaulan syövän seulontaan, kertoo Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala tiedotteessa.

Parhaimmillaan osallistumisprosentti on 79. Osallistumisaktiivisuus vaikuttaa siihen, kuinka hyvin seulontaohjelma pystyy vähentämään syöpäkuolemia.

- Osallistumisaktiivisuutta voidaan tutkitusti lisätä parantamalla kutsukäytäntöjä. Kaikkien kuntien pitäisi tarjota kutsussa valmiiksi varattua aikaa ja paikkaa, sekä lähettää uusintakutsu seulontaan osallistumattomille, painottaa Sarkeala.

Rintasyövän seulontoihin osallistutaan ahkerasti. Osallistumisaste vaihteli Uudenmaan sairaanhoitopiirin 78 prosentista Satakunnan ja Ahvenanmaan 88 prosenttiin.

Alueellisia eroja havaittiin myös löydösmäärissä. Ne voivat johtua esimerkiksi syöpäilmaantuvuuden ja seulonnan toimintatapojen vaihtelusta. Jatkossa Syöpärekisteri aikookin paneutua tarkemmin seulonnassa ilmeneviin alueellisiin eroihin ja niiden syihin sekä laajemmin seulontoihin liittyvään eriarvoisuuteen.

Seulonnat vähentävät kuolleisuutta

Sekä kohdunkaulan syövän että rintasyövän seulontaohjelma ovat vähentäneet kuolleisuutta seulottaviin syöpiin. Seulontaohjelman aloittamisen jälkeen kuolemat kohdunkaulan syöpään ovat vähentyneet 80 prosentilla, ja rintasyöpäkuolemat ovat vähentyneet 25 prosenttia mammografiaseulonnan ansiosta.

Syöpäseulontaohjelmien vuosikatsauksissa esitellään osallistumismääriä, seulonnan tuloksia, ajallista kehitystä ja kustannuksia.

- Seulontaohjelmien laatua voi parantaa lisäämällä valtakunnallista ja alueellista ohjausta, jonka avulla käytäntöjä saataisiin yhtenäistettyä. Lisäksi seulontaohjelmien ulkopuoliset testit olisi hyvä saada laadunvarmistuksen piiriin, sanoo tutkimusjohtaja Ahti Anttila.

Seulonnan ulkopuolisilla testeillä tarkoitetaan esimerkiksi papa-kokeita, joita gynegologit ottavat potilailtaan.

Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti naisten toiseksi yleisin syöpä. Sitä esiintyy eniten 30-45-vuotiailla. Kaikista syövistä kohdunkaulan syöpä on parhaiten estettävissä: syöpää edeltäviä esiasteita osataan etsiä ja hoitaa, jolloin varsinaista syöpää ei kehity. 

Rintasyöpä on ollut suomalaisten naisten yleisin syöpä 1960-luvulta lähtien. Syövän esiintyvyys on alhainen alle 30-vuotiailla ja alkaa kasvaa yli 45-vuotiailla. Vuonna 2016 rintasyöpään sairastui Suomessa yli 5000 naista.

1 kommentti