Syntymäpäiväsankari Kaarle Kustaa on leppoisa ja tykätty vaari
Puheenaiheet
Syntymäpäiväsankari Kaarle Kustaa on leppoisa ja tykätty vaari
Kohta Tukholman kuninkaanlinnan parveke käy toivottoman ahtaaksi. Kuninkaan 71-vuotispäivillä piti jo vilkutella kahdessa rivissä, ja perhe kasvaa koko ajan!
Julkaistu 2.5.2017

Victoria, Estelle ja Silvia onnittelivat syntymäpäiväsankaria. Kuva: MVPhotos.

Pohjoismaiselle monarkille tuskin voisi osua parempaa syntymän päivää kuin vappuaatto. Kylmän koura kirpoaa, taas leivoset ilmassa leikkiä lyö, väki herää talvihorroksestaan, ollaan lähempänä karnevaalia ja yhteistä riehaa kuin kertaakaan vuodenkierrossa muuten. Monarkin juhlat on keväänairut: puolikuuta peipposesta, synttäriäkseerauksesta vähäsen.

Ruotsin Kaarle Kustaa täytti 71 vuotta 30.4.2017. Sää oli kylmä ja kaunis, kansaa Tukholman kuninkaanlinnan pihan täydeltä tarkistamassa hallitsijan kunnon ja harmaat kiharat, kuningatar Silvian juhla-asun, kruununprinsessa Victorian hymykuopat, Estellen energisyyden, prinssi Danielin vakauden ja pikku-Oscarin koon, jota on taas karttunut. Kuninkaanlinnan parvekkeella vilkutteli hetken verran myös prinsessa Sofia, mutta raskauden eteneminen jäi kaiteen kätköön. Madeleinea ja Chris O’Neillia ei näkynyt. Prinssi Carl Philip saatteli univormussaan isäänsä linnanpihalle juhlittavaksi.

Innostuneet/vastahakoiset lapset kävivät ojentamassa kuninkaalle piirustuksia ja kukkia. Juhlakalu kätteli jokaisen, katsoi piirustuksen ja kiitteli. Kaarle Kustaa on aina pärjännyt lasten kanssa, nykyään viiden lapsenlapsen vaarina jutustelu käy entistäkin lupsakammin. Ja kerta kerralta maahanmuuttajataustaisten lasten määrä onnittelujonossa lisääntyy.

Pari viikkoa sitten kuningas vieraili tukholmalaisessa koulussa ja kun hän sai kuulla, että visiitti osui yhden pikkutytön synttäreiksi, kuningas ryhtyi seremoniamestariksi. Ensin hän viritti yhteislaulun Ja må hon leva, esilauloi itse, ja sitten huudettiin kuninkaan johdolla fyrfaldig hurra. Jostain syystä Ruotsissa hurrataan neljästi, suomalainen eläköön kajautetaan napakasti kolmeen kertaan. Ruotsalainen media rekisteröi, että kapellimestari kantoi humoristista elefanttikravattia.

Suomalainen media tässä harmittelee, että kuninkaan synttäriunivormu on aina se kaikkein arkisin ja väriltään haalea – kuin konduktöörin työasu. Sääli, että amiraalitällingit liittyvät muihin seremonioihin.

Kaarle XVI Kustaa on hyväkuntoinen ja urheilullinen. Hän rakastaa yhä matkustamista ja urheilukilpailujen seuraamista paikan päällä – katsomossa hän karjuu ja hyppii täysin estoitta, kun Ruotsin atleetit pärjäävät. Pian hän lähtee valtiovierailulle Indonesiaan. Ja kuukauden kuluttua hän saapuu Silvian kanssa Helsinkiin juhlimaan satavuotiasta Suomea yhdessä pohjoismaisten kollegojensa ja Islannin presidentin kanssa.

Siitä tulee äärimmäisen juhlallinen ja ystävällismielinen tapahtuma: Ja må vi leva!

Univormuun pukeutunut pikkuherra muisti kuningasta orvokkikimpulla. Kuva: MVphotos.

Lue lisää:

Kommentoi »