Tuulilasi

Syksy on tullut: Kannattaako ajovalojen polttimoiden tehon lisääminen?Syksy on tullut: Kannattaako ajovalojen polttimoiden tehon lisääminen?

Syksy puskee päälle ja auton valotehojen kasvattaminen saattaa käydä mielessä. Kannattaako polttimoiden wattimäärän lisääminen? Mikä muu keino purisi?
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Tuomas Kolehmainen

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

"Miten saisin parhaan valotehon syksyn pimeyteen? Ilmeisesti wattimäärän lisääminen ei kannata kun umpiot ei kestä? H7-polttimotkin tuntuu palavan vähintään vuosittain."

Tapio Ketonen vastaa:

"Joo, ylitehoisia polttimoita ei kannata laittaa. Niiden tuoma lisä valotehoon on perin vähäinen. Usein niissä on vähemmän tehoa kuin on luvattu, ja lisäteho tarkoittaa myös rajumpaa kuumenemista, mikä voi vaurioittaa umpioita.

Ksenonvaloillahan sitä valoa tulee enemmän, mutta niihin vaihtaminen tulee aika kalliiksi varsinkin jos sen tekee laillisesti. Niiden kanssa näet pitää olla ajovaloille automaattinen korkeussäätö, ja se maksaa. Myynnissä on myös laittomia valosarjoja, joilla halogeenipolttimoiden tilalle voidaan asentaa ksenonpolttimo. Niiden käytöstä voi saada sakon ja joutua katsastamaan auton laillisilla valoilla."

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 10.10.2013