Swanit kilpailevat Itämerellä
Puheenaiheet
Swanit kilpailevat Itämerellä
Viisi suomalaisvalmisteista Swan-venettä ottaa mittaa toisistaan Pietarin ja Saksan välillä. Maanantaina tavoitettiin Helsinki.
Julkaistu 6.6.2016
Apu

Tuiskeat tuulet ja kommellukset saattelivat Team Finlandin purjehdusjoukkuetta, kun viisi Swan-miehistöä aloitti kilpailun Pietarista Saksan Warnemündiin.

Nord Stream Race, 750 merimailin eli lähes 1400 kilometrin kilpapurjehdus, tehdään Pietarin purjehdusklubin suomalaisvalmisteisilla Swan 60 -veneillä. Gazpromin ja Nord Streamin sponsoroima kilpailu toteutuu yhteistyössä Pietarin, Helsingin ja Pohjois-Saksan purjeseurojen kanssa.

Mukana kisassa ovat Venäjän, Suomen, Saksan ja Iso-Britannian joukkueet sekä erityinen Team Europe. Venekuntien kipparit ovat suurilla merillä ansioituneita miehiä: Venäjän Sergei Borodinov, brittiläinen Adrian Lower, Team Europen Tim Kröger ja Saksan Alexander Holstein.

Suomalaistiimin Tsaar Peeteriä eli ”tsaari Pietaria” kipparoi kokenut Samuli Leisti, MM-voittaja ja Atlantin ylityksen ennätysmies. Miehistökin on suomalainen täydennettynä puolalaisella Mariusz Klupinskilla, joka normaalioloissa kipparoi joukkueen käyttämää venettä.

Sääntöjen mukaan kokeneen miehistön ohella mukana täytyy olla kolme alle 25-vuotiasta. Hekin olivat kuitenkin kokeneita nuoria pienemmissä veneluokissa, aina olympiaprojektia myöten.

Suomalaisten kisa on edennyt vastoinkäymisten kautta. Kronstadtin ulkopuolella, ennen starttia, vene ajoi huonosti merkitylle karille, jolloin toinen ruoreista mureni paloiksi ja teipattiin pikaisesti kuntoon. Puolimatkassa veneen hydrauliikka petti ja aiheutti sähköongelmia.

Vastoinkäymisten vastapainoksi tuulet olivat suotuisat. Vene riensi valtaosan 14,5 tunnin matkasta tanakasti vinossa Viron suuntaan, parhaaltaan 16 solmun vauhtia.

Suomalaisjoukkue piti reippainta matkavauhtia, mutta kommellukset ja pienet taktiset erheet toivat sen vasta neljäntenä Lauttasaaren rantaan.

Venäjän joukkue voitti ensimmäisen osuuden, mutta sen havaittiin oikaisevan kielletyn alueen läpi, joka muiden joukkueiden piti kiertää.

Maanantain veneet viettävät Helsingissä. Iltasella matka jatkuu kohti Saksaa, jonne saavutaan loppuviikosta.

Ensi viikon Avussa kerromme reissusta tarkemmin.

2 kommenttia