Tuulilasi

SUVien ja crossovereiden kauppa käy Euroopassa kuumana – sähköautot statistejaSUVien ja crossovereiden kauppa käy Euroopassa kuumana – sähköautot statisteja

Laaja ja vaikeasti määriteltävä autoluokka Opel Mokkasta Nissan Qashqain kautta BMW X5:een oli viime vuonna Euroopan autokaupan todellinen veturi.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Nissan

Tarkalleen ottaen SUVien ja crossovereiden myynti kasvoi 21 prosentilla vuonna 2014. Yhteensä tämän autoluokan autoja myyntiin 2,5 miljoonaa kappaletta, joka antaa markkinaosuudeksi muhevat 20 prosenttia.

Renault-Nissan allianssin pomo Carlos Ghosn on todennut Automotive News Europelle, että vain Kiinassa crossovereiden ja SUV:ien kysyntä on kovempi kuin Euroopassa. Ghosn onkin ratsastanut crossovereiden suosion aallonharjalla Qashqai-mallillaan jo vuodesta 2007 alkaen.

Qashqai on edelleen luokkansa myydyin auto, ja vieläpä melko suurella marginaalilla. Toisen sukupolven Qashqai on vain entisestään lisännyt mallin myyntilukuja. Pienempien crossovereiden kategoriassa Euroopan ykköstilaa hallussaan pitää Renault Captur – sekin samasta konsernista.

Prosenteissa laskettuna suurimman harppauksen viime vuonna tekivät sähköautot, joiden myynti nousi jopa 79 prosentilla. Myyntimäärissä tämä tarkoittaa yhteensä 60 400 autoa, joka ei kokonaismarkkinoita paljoa hetkauta. Koko Euroopan automarkkinoista sähköautojen osuus on vain vaivaiset 0,47 prosenttia.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 17.3.2015