Suurkaupungin sykettä Madridissa
Matkailu
Suurkaupungin sykettä Madridissa
Espanjalaismetropolissa voi viettää kulttuurin, historian ja ravintolaelämysten täyteisen kaupunkiloman.
Julkaistu 23.8.2017
Apu

Madridin tunnelmaan pääset parhaiten sukeltamalla sen erilaisiin kaupunginosiin. Pakkaa mukaan hyvät kävelykengät, sillä esimerkiksi elegantissa Salamancassa, boheemissa La Latinassa, monikulttuurisessa Lavapiésissä ja kulturellissa Barrio de la Letrasin kaupunginosassa riittää koettavaa. Kaupunkia on helppo kiertää Madrid City Tour -bussilla, joka pysähtyy tärkeimpien nähtävyyksien äärellä. Myös Madridin metro on matkailijalle kätevä ja edullinen kulkuväline.

Tío Pepe -sherryn kuuluisa mainoskyltti pystytettiin Puerta del Solin aukiolle jo vuonna 1935.

Madridin ydinkeskusta levittäytyy kiireisen Gran Vía -pääkadun ympärille. Kadulta on helppo kävelymatka monien nähtävyyksien äärelle, esimerkiksi 1600-luvun alun Plaza Mayor -aukiolle, Puerta del Sol -aukiolle, jolla sijaitsee Espanjan maanteiden nollapiste, ja Palacio Real -linnalle. Gran Vía teattereineen tunnetaan myös ”Madridin Broadwayna”. Gran Vían varrella sijaitsevat monien suosittujen vaateketjujen massiiviset päämyymälät, ja ostoskierrosta kannattaa jatkaa läheiselle Calle de Fuencarral -kadulle.  Salamancan alueella sijaitsevat Calle Serrano ja Calle de Velázquez -kadut sopivat laatua hakevalle shoppailijalle. Alueelta löytyy kansainvälisten huippumerkkien lisäksi espanjalaisiakin luksuskauppoja. Ostoskeskuksia keskustassa on vähän, yksi harvoista sijaitsee Príncipe Pío -juna-asemalla. Myös Paseo de la Castellana -kadun valtava El Corte Inglés -tavaratalo kutsuu ostoksille. Saman kadun numerossa 79 sijaitsee maailman suurin Zara-myymälä. Ostoskeskukseen mielivä voi ottaa suunnan Arryomolinosin alueella sijaitsevaan Xanadúun. Merkkivaatteita, esimerkiksi Calvin Kleinia, Carolina Herreraa ja Guccia, on tarjolla tarjoushintaan kaupungin ulkopuolella Las Rozas Village -outlet-kylässä. Halvat tuliaisostokset on puolestaan mahdollista tehdä sunnuntaisin La Latinan Rastro-kirpputorimarkkinoilla.

Hienot maisemat Madridin ylle avautuvat ydinkeskustassa esimerkiksi Circulo de Bellas Artes -kulttuurikeskuksen azotea-kattoterassilta. Terassille on maksettava pieni pääsymaksu (neljä euroa), mutta aurinkoisina päivinä ja lämpiminä iltoina terassi on yksi Madridin parhaista drinkkipaikoista. Kulttuurin ja näkymät voi yhdistää myös läheisessä CentroCentro-kulttuurikeskuksessa, joka sijaitsee Plaza de Cibeles -aukiolla, Palacio de Comunicaciones -palatsissa. Sen näköalapaikalle voi nousta kahden euron hintaan. Plaza de Cibeles on yksi Madridin tärkeimmistä aukioista, ja se on tuttu jalkapallofaneille ympäri maailmaa: Real Madrid faneineen kerääntyy aukiolle juhlimaan voittojaan.

Casa de Campon puistossa voi päästä maaseutumaisiin tunnelmiin kaupungin sisällä.

Jalkapallon ystäville Madrid on unelmien täyttymys, sillä LaLiga-kauden aikana kaupungissa on mahdollista nähdä huippujalkapalloa usealla stadionilla. Vaikka et pääsisi peliin, Real Madridin kotistadionilla Santiago Bernabéulla voi tehdä tutustumiskierroksen. Real Madrid -fani ei voi jättää 25 euron hintaista visiittiä väliin, sillä stadionilla pääsee tutustumaan pukuhuoneisiin ja kävelemään viheriöllä.  Toinen madridilaisjoukkue, Atlético Madrid, aloittaa kauden 2017–2018 upouudella Wanda Metropolitan -stadionilla.

Madridin ilmasto on kesäaikaan paahtavan kuuma, talvisin lämpötila voi yöaikaan laskea pakkasen puolelle. Keväisin ja syksyisin kaupunki on parhaimmillaan. Sateinen päivä vierähtää mukavasti yhdessä Madridin monista museoista, niistä tunnetuimmat sijaitsevat Paseo del Prado -kadun tuntumassa. Kansallismuseo Pradon laajaa antia on mahdotonta kahlata läpi päivässä, mutta taiteen ystävien kannattaa käydä ihastelemassa ainakin Velázquezin ja Goyan mestariteoksia. Vuonna 2016 Madridin vierailluin kohde oli modernin taiteen museo Reina Sofía, jonka suurin vetonaula on Picasson massiivinen Guernica-teos. Myös Museo Thyssen-Bornemisza on tutustumisen arvoinen. Yksi tunnelmallisimmista museoista on Chamberín kaupunginosan tuntumassa sijaitseva taidemaalari Joaquín Sorollan kotimuseo, Museo Sorolla. Nykytaiteen ystäville on tarjolla esimerkiksi Matadero Madrid.

Museo Reina Sofíassa on esillä muun muassa Picasson taidetta.

Madridin perinteinen ruokakulttuuri koostuu yksinkertaisista aineksista: laadukkaasta kinkusta, tortilla de patatas -perunamunakkaasta, mustekalarenkailla täytetystä bocadillo de calamares -patongista ja talviaikaan syötävästä, kikherneistä valmistetusta tuhdista cocido madrileño -muhennoksesta. Madrid tarjoaa fine dining -ravintoloita joka makuun, ja kaupungissa onkin vuonna 2017 kaikkiaan 16 Michelin-tähdin palkittua ravintolaa. Perinteinen ruokakulttuuri elää kuitenkin kaduilla, täysissä tapaspaikoissa ja gastro-toreiksi kunnostetuissa vanhoissa kauppahalleissa.   Madridilainen klassikko on keskustan eläväinen Mercado de San Miguel -kauppahalli, jonka tiskeiltä voi kerätä eteensä kokoelman tapaksia ja viinejä. Elegantimpaa ruokatoritunnelmaa voi kokea Plaza de Colón -aukion laidalla sijaitsevassa gastronomian keskuksessa, Platea Madridissa. Vanhassa elokuvateatterissa on nykyään ravintolamaailma, johon kuuluu tapastori, ravintoloita ja drinkkibaari. 

Asfalttiviidakon sykettä paetaan Madridin vihreisiin keitaisiin. Retiro-puisto kutsuu kesän kuumuudessa, sillä puiston varjoissa on hyvä lepäillä. Puiston kaunis lasipalatsi, Palacio de Cristal, on ilmainen vierailijoille, ja Estanque Grande -lammelle pääsee soutelemaankin. Myös valtava Casa de Campo -puisto on täydellinen paikka päiväkävelylle, pyöräretkelle tai lounaalle. Ruoka on Lago-tekojärven rannalla sijaitsevissa ravintoloissa laadukasta, mutta kauniista ympäristöstä joutuu maksamaan ekstraa.

Palacio de Cristal -lasipalatsi on yksi Retiro-puiston helmistä. Rakennukseen on vapaa pääsy.

Madridin ympäristössä on monia päiväretkikohteita. Esimerkiksi Kastilia–La Manchan helmeen, historialliseen Toledoon, pääsee junalla puolessa tunnissa. Aranjuez palatsialueineen on noin tunnin junamatkan päässä, samoin kuin toinen palatsistaan ja luostarialueestaan tunnettu pikkukaupunki, San Lorenzo de El Escorial. Tutustumisen arvoinen on myös erikoinen pikkukylä Chinchón, jonka keskipiste on keskiaikainen keskusaukio, jota ympäröi 234 puista parveketta. Kylään pääsee bussilla numero 337, joka starttaa Conde de Casalin bussiasemalta. 

Madrid

  • Espanjan ja Madridin itsehallintoalueen pääkaupunki.
  • Asukkaita on lähes 3,2 miljoonaa ja kaupungin metropolialueella noin 6,5 miljoonaa. 
  • Kaupunkia ympäröivät Kastilia la Manchan ja Kastilia ja Leónin itsehallintoalueet.
  • Kaupunkialue on kooltaan noin 604 neliökilometriä.
  • Vuonna 2016 Madrid oli Espanjan toiseksi vieraillun kaupunki, Barcelonan jälkeen. Kaupungissa vieraili yli yhdeksän miljoonaa turistia.
  • Helsingistä Madridiin lentävät suorin yhteyksin Finnair ja Norwegian.

Madridilaisiin pe­rinneruokiin kuuluu esimerkiksi muste­kalarenkailla täytetty patonki.

Madridin ravintolat

Mercado de San Miguel -kauppahalli kutsuu tapaksille.  Plaza de San Miguel 3,  www.mercadodesan­miguel.es.

TriCiclo on varma valinta kulinaristille. Calle Santa María 28, pöytävaraus puhelimitse p. +34 910 24 47 98, www.eltriciclo.es.

Vehreä El Invernadero de Salvador Bachiller on oikea paikka drinkille tai lounaalle ostosten lomassa. Gran Vía 65, varaukset puhelimitse p. +34 915 401 729, www.jardindesalvadorbachiller.com.

Gastro-keskus Platea Madrid tarjoaa jokaiselle jotakin.  Varauksia voi tehdä El Foso -pohjakerrokseen tai Canalla Bistro -ravintolaan puhelimitse p. +34 915 77 00 25

Public on tyylikäs lounas- tai illallispaikka. Calle del Desengaño 11, varaukset puhelimitse  p. +34 915 220 670, www.grupandilana.com/es/restaurantes/public.

Etsitkö parasta perunamunakasta? Rastro-alueen tuntumassa sijaitseva pintxo-ravintola Juana la Loca tarjoaa hyvän ehdokkaan. Plaza Puerta de Moros 4, p. +34 913 64 05 25.

Luksusta ja perinteitä niin brunsseilla kuin illallisillakin yhdistää Westin Palace -hotellin upea La Rotonda. Plaza de las Cortes 7, pöytävaraus puhelimitse p. +34 913 607 667 tai www.larotondapalace.com.

Gastro-halli Mer­cado de San Miguel kutsuu maistelemaan tapaksia ja viinejä.

Teksti Anna Venejärvi, kuvat Madrid Destino

Kommentoi »