Suurin osa suomalaisista mepeistä ei usko Kreikan jatkavan eurossa
Puheenaiheet
Suurin osa suomalaisista mepeistä ei usko Kreikan jatkavan eurossa
Kreikka on matkalla ulos eurosta, uskoo suurin osa suomalaismepeistä. Osa sanoo, että Kreikasta kannattaa pitää kiinni, maksoi mitä maksoi. Näin kertoo torstaina 24.5. ilmestyvä Apu.
Julkaistu 22.5.2012
Apu

Valtaosa suomalaisista europarlamentaarikoista pitää Kreikan jatkamista eurossa epätodennäköisenä.

– Järkevintä olisi antaa Kreikan erota eurosta. Kreikan velkojen poismaksaminen heti olisi ollut edullisempaa kuin avun antaminen kriisirahastojen kautta, keskustan Anneli Jäätteenmäki sanoo. Jäätteenmäen mukaan poliittisesta päätöksestä on tullut nyt myös EU:n arvovaltakysymys. Kysymys on myös Saksan ja Ranskan pankkien pelastamisesta EU-rahoilla.

– Miten kauan EU:n jäsenmaat haluavat pumpata Kreikkaan tukea solidaarisuuden nimissä? Kreikka ei tule, eikä pysty, täyttämään säästövaatimuksia, Jäätteenmäki toteaa.

Jäätteenmäen lisäksi Riikka Manner (kesk), Eija-Riitta Korhola (kok), Sampo Terho (ps), Tarja Cronberg (vihr), Carl Haglund (r) ja Sari Essayah (kd) vastasivat Avun kysyessä, että Kreikan eurossa pysyminen on hankalaa tai mahdotonta. Mepeistä Petri Sarvamaa (kok) ei vastannut kyselyyn, ja Satu Hassi (vihr) ei ottanut kantaa.

– Kreikka voi jatkaa eurossa ainoastaan, jos suljemme silmät tosiasioilta ja pidämme euromaiden nykyisen kokoonpanon kasassa pysymistä tärkeämpänä kuin talouden hoitoa, Essayah sanoo.

Tarja Cronberg toteaa, että kreikkalaisten etu on lähteä mahdollisimman nopeasti rahaliitosta. Silloin päästään talouskasvuun, valuutta devalvoituu, turismi lisääntyy ja kreikkalaiset pääsevät itse ottamaan vastuun tulevaisuudestaan.

Rahaliitossa pysymistä pitävät vaikeana myös Liisa Jaakonsaari (sd), Sirpa Pietikäinen (kok), Hannu Takkula (kesk) ja Mitro Repo (sd), mutta heistä euro on viisain vaihtoehto.

– Vaikeudet ovat olemassa joka tapauksessa. Niitä voidaan hoitaa joko yhdessä tai erikseen, Pietikäinen sanoo.

Pietikäisen mukaan Kreikan velkapotti ei häviä eurosta lähtemällä, eivätkä myöskään rakenteelliset ongelmat, kuten huono veronkanto tai veronkierto. Pelkän valuutan vaihtamisen tuoman inflaation turvin on turha odottaa talouskasvua. Kreikan erosta käytävä keskustelu on Pietikäisen mukaan vaarallista.

– Äänestäjille luodaan vääriä odotusarvoja, että ei ole iso ongelma, vaikka Kreikka lähtisi. Ihmiset alkavat kuvitella, että Kreikan ero olisi helppo vaihtoehto.

Mitro Repo viittaa antiikin kreikkalaisiin: ”Sin Athina kai tin kheira kinei” eli Ateena-jumalattaren tuen lisäksi tarvitaan kreikkalaisten oma panostus.

– Kreikan jatko edellyttää todellakin ponnisteluja velkataakan hoitamiseksi sekä sitoutumista eurovaltioiden ja IMF:n vaatimiin säästöihin sekä veronkiristyksiin, jotka ovat ehdot Kreikan hätärahoitukselle, Hannu Takkula summaa.

Kommentoi »