Apu

Suurin niistä on Väyrynen


Paavo Väyrynen on kuin rokote. Pieni annos basilleja istutetaan potilaaseen, jotta hänelle syntyisi vastustuskyky varsinaista tautia vastaan.

Profetoiminen vaikenee, kielillä puhuminen lakkaa, tieto käy turhaksi, mutta keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen, 66, on ja pysyy.

Perhosen siiven isku Amazonian viidakossa voi kaaosteorian mukaan aiheuttaa luonnonmullistuksen Euroopassa. Pientä tuo on siihen nähden, että pääministeri David Cameronin EU-puhe sai Väyrysen ilmoittautumaan sekä seuraaviin eurovaaleihin (2014) että eduskuntavaaleihin (2015).

Keskustalle Väyrysen ilmoitus on taivaan lahja. Mies, josta suurin osa keskustalaisistakin pääsisi jo mieluummin eroon, tulee jälleen puolueensa pelastajaksi.

Edellisen kerran hän liiti hätiin kuin Teräsmies presidentinvaaleissa. Hänen kohtalainen vaalituloksensa loi pohjan keskustan kapuamiselle unohduksen rotkosta auringonvaloon ja takaisin suurten puolueiden joukkoon.

Väyrynen on puolueelleen korvaamaton apu varsinkin eurovaaleissa. EU-vastaisuus on yhä yleistä ja syvää keskustan kannattajien keskuudessa. Moni heistä äänestäisi Perussuomalaisia, ellei  tarjolla olisi myös Väyrystä. Hän ei ole samanlainen populisti kuin Timo Soini, mutta kyllin populistinen kuitenkin. Hän ei vastusta kaikkea EU:hun liittyvää. Hänellä on oma EU-visionsa – tosin erilainen kuin on keskustan visio puolueena.

Väyrysen ansiosta keskusta saattaa olla eurovaaleissa suurempi puolue kuin Perussuomalaiset, joka muuten kokoaisi yksin EU-kriittisten äänet.

Populismirokote

Väyrynen on kuin rokote. Pieni annos basilleja istutetaan potilaaseen, jotta hänelle syntyisi vastustuskyky varsinaista tautia vastaan.

Väyrysen tapauksessa on vain oltava tarkkana, ettei annos ole liian suuri ja ettei koko puolue sairastu.

Väyrynen sanoo tekevänsä nyt saman kuin vuonna 1999. Silloinkin hänet valittiin sekä eduskuntaan että europarlamenttiin.

Väyrynen saattaa muutenkin aloittaa kierroksen uudelleen siitä, missä se 14 vuotta sitten oli. Sen jälkeen hänestä tuli ministeri vuonna 2007. Hän pyrki keskustan puheenjohtajaksi vuosina 2010 ja 2012.

Samalla aikataululla Väyrysestä tulee ministeri jälleen  vuonna 2021. Pääministerin paikka häneltä vielä puuttuu. Keskustan puheenjohtajaksi hän pyrkii vuonna 2024, ja ellei silloin tärppää, myös vuonna 2026. Silloin hän on vasta 79-vuotias.

Vapise, Sipilä!

Se pieni ero

Natsit nousivat valtaan Saksassa 80 vuotta sitten.

Natsit kävivät pulloin ja puukoin järjestystä valvoneiden kimppuun Jyväskylän kirjastossa kahdeksan päivää sitten. Siellä oli meneillään tilaisuus, jossa esiteltiin Suomen äärioikeistoa käsittelevää kirjaa.

Joissakin jälkikommenteissa on vähätelty äärioikeiston uhkaa. Olisiko jonkun pitänyt kuolla tai kuinka monen pitää kuolla ennen kuin se on todellinen?

Jotkut ovat rinnastaneet tilaisuuden järjestäjät ja hyökkääjät: ”Voisiko joku kertoa, mitä eroa on äärioikeistolla ja äärivasemmistolla?”

Ehkä niillä nyt ainakin tässä tapauksessa on sen verran eroa, että kun toiset käyttivät perustuslain heille suomaa sananvapautta, toiset yrittivät sen väkivaltaisin ja rikollisin keinoin estää.

*********

Heittolaukauksia

1. Siitä että Gregor Schlierenzauer olisi kaikkien aikojen paras, puuttuu vielä noin viisi­tuhatta litraa ja vankila­tuomioita. Alan miehet siirtyvät kotipoltosta perunoiden kotitarveviljelyyn, sillä nyt ministeriö aikoo kieltää senkin.

2. Opposition yhteistyö lujittuu – keskusta yritti viedä varapuhemiehen paikan Perus­suomalaisilta.

3. Keskustalla on vasta neljänneksi eniten edustajia, mutta se on mielestään henkisesti suurin.

4. Vain suurimmalla on varaa rinnastaa nykyisen taantuman hinta sota­korvauksiin.

5. Jos sotakorvauksia maksetaan nyt, sota käytiin, kun keskusta oli vielä hallituksessa.

Julkaistu: 6.2.2013