Tuulilasi

Suurien maasturien kolaritesti: Mazda ja Kia menivät rajuimmin muussiksiSuurien maasturien kolaritesti: Mazda ja Kia menivät rajuimmin muussiksi

Keskiluokan maasturit tuottivat pettymyksen Amerikkalaisen Insurance Institute for Highway Safetyn (IIHS) kolaritesteissä.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat IIHS

Suomessa testissä mukana olleet autot luokiteltaisiin suuriksi maastureiksi. Ne ovat itse asiassa niin suuria, että malleja ei juuri täällä myydä.

Suurimmaksi ongelmaksi monelle mallille muodostui IIHS:n Small Overlap -testi, jossa jäljitetään osittaista nokkakolaria. IIHS:n kolaritestausta vuonna 2012 osaksi tulleessa testissä auto törmää kiinteään esteeseen, kuten pylvääseen tai puuhun, noin 64 kilometrin tuntivauhdilla.

Yhdeksästä maasturista vain kaksi saavutti kyseisessä testissä arvosanan ´hyvä´. Autot olivat General Motorsin Chevrolet Equinox ja GMC Terrain.

Näiden perässä tuli Toyota Highlander, joka saavutti seuraavaksi korkeimman tason ´hyväksyttävä´.

Nämä kolme saavuttivat koko kolaritestauksen onnistumista kuvaavassa arviossa parhaan mahdollisen Top Safety Pick+ -tason.

Heikoiten joukosta pärjäsivät Mazda CX-9 ja Kia Sorento sekä Suomessa tuntematon Honda Pilot, jotka saivat Small Overlap -testissä arvosanan heikko. Jeep Grand Cherokee, Ford Explorer ja Toyota 4Runner saivat marginaalinen-luokituksen, ja sijoittuivat koko testauksessa keskikastiin.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 9.4.2014