Suuremmassa kädessä
Puheenaiheet
Suuremmassa kädessä
Kansa pääsee kerrankin äänestämään selkeistä vaihtoehdoista.
31.10.2012
 |
Apu

Ensi tiistaina, 6. marraskuuta, se sitten ratkeaa: paljon puhuttu sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus.

Kansa pääsee kerrankin äänestämään selkeistä vaihtoehdoista. Jos Barack Obama voittaa, terveydenhuoltojärjestelmän uudistus pysyy voimassa, ja myös muilla kuin rikkailla on mahdollisuus saada lääkärin apua vaivoihinsa. Jos taas Mitt Romney voittaa, uudistus kumotaan ja terveydenhoitoa saavat hyväksi havaittuun amerikkalaiseen tapaan vain ne, joilla on varaa yksityisiin sairausvakuutuksiin.

Moni olisi kaivannut Suomessakin viime sunnuntaina selkeämpiä vaihtoehtoja. Toisaalta on vain hyvä, että näin isoista asioista äänestää meidänkin puolestamme hieman isompi kansakunta.

Tuuliterästä

Alkaa vaikuttaa siltä, ettei Pyhäjoen Hanhikiveen nouse ydinvoimalaa.

Saksalaisen energiajätin E.Onin vetäytyminen hankkeesta on ainakin kahdella tavalla kohtalokas. Yhtiö oli hankkeessa noin kolmanneksen osuudella. Kun se vetää rahansa pois, tarvittaisiin jostain uutta rahaa pari miljardia euroa. Ne lienevät lujassa, kun ennestäänkin jo muutama osakas on livennyt hankkeesta.

Fennovoima sai ydinvoimalalupansa muun muassa siksi, että hankkeessa oli ydinvoiman osaaja E.On. Nyt tätä perustetta ei enää ole. Elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok) on sanonut, ettei E.Onin vetäytyminen vaikuta Fennovoiman lupaan. Sen pitäisi vaikuttaa. Lupa-asia pitäisi käsitellä uudelleen, koska perusteet luvan myöntämiselle ovat olennaisesti muuttuneet.

Ydinvoimahankkeen kaatuminen olisi paha takaisku varsinkin Outokummulle, Fennovoiman suurimmalle suomalaiselle osakkaalle. Yhtiö tarvitsee Tornion jaloterästehtaalleen sähköä keskisuuren kaupungin verran. Terästä ei voida sulattaa vain sellaisina päivinä, kun on tarpeeksi tuulta tuulimyllyille, eikä tuulisähkön hinnoilla.

Fennovoimaa ei kannata vielä pitää haudattuna. Mittavia pelastusoperaatioita on odotettavissa.

Vaikuttamaton aine

Joensuun yliopisto tutki D-vitamiinipillerit, ja kas kummaa, kaikista ei löytynyt lainkaan vaikuttavaa ainetta, joistakin vain hyvin vähän.

Ihmekö tuo. Ennen D-vitamiinia käytettiin yleisesti ja paljon moniin vaikeisiin vaivoihin, kuten vientiteollisuuden kilpailukyvyn romahtamiseen. Viimeisen kerran sitä käytettiin vuonna 1992, jolloin markka laskettiin kellumaan.

D-vitamiinin käyttö tuli lopullisesti mahdottomaksi vuoden 1999 alusta, kun Suomi liittyi euroalueeseen. Kaikista sen jälkeen markkinoille tulleista D-vitamiinivalmisteista on puuttunut vaikuttava aine.

Ei terve kansantalous sitä paitsi D-pillereitä kaipaakaan. Tarvittavan määrän D-vitamiinia saa jokapäiväisistä yrityssaneerauksista ja irtisanomisista.

Tarhauksen lait

Eduskunta on saanut käsiteltäväkseen ensimmäisen kansalaisaloitteen. Vähintään 50 000 kansalaista esittää turkistarhauksen kieltämistä lailla.

Tarhauksen puolustajat ovat sitä mieltä, ettei laillista ja tuottavaa elinkeinoa voida kieltää. Vastustajat ovat sitä mieltä, ettei tarhaus ole enää laillista eikä tuottoisaa, kun se on lailla kielletty.

Omistuspohjan muutos on elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen mukaan Fennovoiman oma asia.

Patricia Gabriel-Robez/Lehtikuva

HEITTOLAUKAUKSIA

1) Jatkuva veden lipittäminen on tarpeetonta, sanoo Kohtuullisen hutikan pyhä veljeskunta.

2) Autoilija yllätti talven – jätti auton kotiin ja nousi junaan.

3) Talvi yllätti autoilijan – meni ennen kuin ehti vaihtaa renkaat.

4) Talviaika pidentää aamuja, kesäaika iltoja. Molemmat lyhentävät elämää.

5) Viimeinen turkistarhaaja poistui ketun häntä kainalossaan.

6) Sotesta olisi syntynyt malli, jonka äänestäjäkin tajuaa, jos avi ja ely olisivat sen tehneet.

Kommentoi »