Apu

Sushia susille


Moni susi on syntynytkin Arkadianmäellä.

Susia sinne, missä sushia syödään! Keskisuomalainen kansanedustaja Anne Kalmari (kesk) teki kerrassaan mainion esityksen: siirretään susia, karhuja ja muita suurpetoja Nuuksioon, Sipoon korpeen, ehkäpä myös Kaisaniemen- ja Kaivopuistoon. Näin pedot pääsisivät sinne, missä niihin suhtaudutaan ystävällisimmin. Samalla helpottuisi paine siellä, missä petoja nyt vainotaan.

Se, että pedot syövät toisia eläimiä, aiheuttaa petovihaa varsinkin poronhoitoalueella. Pääkaupungissa ja sen liepeillä niiden ei tarvitsisi syödä toisia eläimiä. Täällä on riittämiin muutakin syötävää, joka on herkullisimmillaan raakana.

Pedot eivät olisi edes Helsingin keskustassa niin uusi ja outo ilmestys kuin äkkiseltään tuntuu. Viidakon lait ja tavat ovat aina vallinneet Helsingin rautatieasemalla. Moni susi on syntynytkin Arkadianmäellä.

Valtion virastoja ja laitoksia aiotaan alueellistaa jatkossakin susirajan tuolle puolen. On vain kohtuullista, että vastavuoroisesti alueellistetaan edes jotakin myös sushirajan tälle puolen.

Potra poika

”Soini on kuin iso vauva. Kaikki katsovat, että voi voi, noinko se kasvaa, se potra poika”, sanoi europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd). Hän kaipaa tiedotusvälineiltä kriittisempää suhtautumista kollegaansa Timo Soiniin (perus).

Jaakonsaaren ilmaisu on niin herkullinen, että on hieman toisarvoinen kysymys, osuuko se oikeaan. Ja kyllähän se osuu – puolittain. Media on todellakin päästänyt potran pojan toistaiseksi vähällä.

Soini on vain harvoin joutunut vastaamaan todella hankaliin kysymyksiin, kuten miten eurokriisi on ratkaistavissa ja miten Suomen velkaantumiskierre katkaistaan. Ainakin media on tyytynyt hyvin ylimalkaisiin ja riittämättömiin vastauksiin. Poikkeuksiakin tosin on – ehkä yksi.

Entinen toimittaja Jaakonsaari moittii mediaa puolittain aiheetta. Perussuomalaiset ovat nousseet muutamassa kuukaudessa kolkuttelemaan suurten puolueiden suksenkantoja. Tämä on suurin mullistus suomalaisessa politiikassa vuosikymmeniin. Jos media on nähnyt, että potra poika kasvaa, se on nähnyt vain sen, mitä todella tapahtuu.

Taas meitä huijataan

”Heikko euro nostaa bensan hintaa”, kertoo sanomalehden otsikko. Ihanko totta? Tyhmempi luulisi, että bensan hintaa nostavat öljy-yhtiöt.

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta ei ole vielä ylittänyt 100 dollaria tynnyriltä. Bensiinin jakeluhinta on kuitenkin jo ylittänyt 1,5 euroa litralta. Se on kalliimpaa nyt kuin oli ennen vuoden 2008 taantumaa, jolloin raakaöljyn hinta huiteli 150 dollarissa tynnyriltä.

Raaka-aineen hinta ja euron arvo vaikuttavat bensan hintaan, mutta paljon paljon vähemmän kuin kaksi muuta väkevää voimaa: kysynnän ja tarjonnan laki ja öljy-yhtiöiden ahneus. Yhtiöt ottavat bensalitrasta jokaisen sentin, jonka kuluttajat ovat valmiita ja kykeneviä maksamaan.

Ahtaumatauteja

Jörn Donner jätti iänikuisen tupakointinsa, kun keuhkoahtaumatauti teki hengittämisen vaikeaksi.

Jörn Donner jätti Sdp:n, kun demariahtaumatauti teki hengittämisen vaikeaksi.

Julkaistu: 20.1.2011