Apu

Susanna Laine hyppäsi tyhjän päälle ja irtisanoutui: ”Suorien lähetysten adrenaliinipiikkeihin jää jollain lailla koukkuun”

Susanna Laine hyppäsi tyhjän päälle ja irtisanoutui: ”Suorien lähetysten adrenaliinipiikkeihin jää jollain lailla koukkuun”
Susanna Laine jätti suosikkiohjelman ja opettelee elämään rauhallisemmin.
Julkaistu: 24.1.2021

Suositussa Puoli seitsemän -ohjelmassa juontajana toiminut Susanna Laine hyppäsi viime vuonna ­tyhjän päälle ja lopetti vakituisen työnsä. Nyt on aika toteuttaa muita unelmia. Siihen voi sisältyä vaikka laulamista Karita Mattilan kanssa.

Mitkä asiat vaikuttivat päätökseesi ­irtisanoutua tutusta ja turvallisesta työstä?

Nyt pystyn itse paremmin hallitsemaan aikataulujani, vaikka teenkin monenlaisia projekteja yhtä aikaa. Kaipaan hetkittäin Puoli seiskaan ja ikävöin ihmisiä siellä. Onneksi olemme nähneet esimerkiksi entisen juontajakollegani Mikko ­Kekäläisen kanssa edelleen.

Tässä elämäntilanteessa minulla on nyt paremmin vapaa-aikaa: aikaa nähdä ystäviä, harrastaa ja olla vaikka jouten välillä. Ennen minulla ei ollut aikaa oikein ­mihinkään.

Muutos oli iso, ehkä tajusin sen vasta nyt, kun lähetykset loppuivat. Olin aluksi vähän hukassa ja mietin, mitä teen tällä kaikella ylimääräisellä ajalla. Monet onnittelivat, että olipa rohkea päätös. Itse ihmettelin, että mitä rohkeaa tässä nyt on. Lopulta tajusin, että olihan se aikamoinen hyppy tuntemattomaan ja ­poistuminen mukavuusalueelta.

Kun tekee viisi suoraa lähetystä ­viikossa, perjantaisin on takki aivan tyhjä. Siihen kun tottuu, reporanka-fiiliksestä myös jollain lailla nauttii.

Suorien lähetysten adrenaliinipiikkeihin jää jollain lailla myös koukkuun. Ja nyt kun tekee töitä vähän maltillisemmin, tuntuu, etten tee tarpeeksi. Kestää ­varmasti vähän aikaa tottua tällaiseen rauhallisempaan rytmiin.

”Ihmettelin, että mitä rohkeaa tässä on? Lopulta tajusin, että olihan se aikamoinen hyppy tuntemattomaan ja poistuminen mukavuusalueelta.”

Miten aiot pitää jatkossa parempaa huolta jaksamisestasi?

Yritän pitää viikossa kaksi vapaapäivää. Aikaisemmin en ymmärtänyt sitä eikä vapaapäivillä ollut minulle niin väliä.

Yritän myös varata enemmän aikaa kaikelle muulle kuin työlle. Aion myös pitää kesälomaa, sen kokemus on opettanut. En mene töiden ehdoilla. Aikaisemmin otin joka vuosi kesäteatteriproduktion ja muita töitä, joten olen tajunnut, että ihan syystä ­ihmiset lomia pitävät.

Täytyy olla tarkkana oman jaksamisensa kanssa, sillä työni ovat niin kivoja, ettei niistä meinaa malttaa kieltäytyä.

Tunnistan jo aika hyvin omat rajani ja sen, milloin olen haalinut liikaa töitä. Silloin minusta tulee pahantuulinen enkä pysty keskittymään mihinkään työhön kunnolla. ­Tekeminen muuttuu suorittamiseksi.

Rooli Salkkareissa

Tähdität jatkossa Salatut elämät -sarjaa. Miten päädyit sinne näyttelemään?

Minua on kysytty sinne muutaman kerran lyhyesti vierailemaan, mutta tällä kertaa rooli olikin isompi. Olen aina halunnut näytellä ja kun menin käymään studioilla, ihmiset olivat ystävällisiä ja tunnelma hyvä.

Tämä on yksi unelmani, ja vaikka olen tehnyt aikaisemmin teatteria, tässä pääsen oppimaan paljon kameratyöskentelystä.

Olen huomannut, että en ole mikään yksinpuurtaja vaan kaipaan ympärilleni työyhteisöä. Salkkarit on varmasti siksikin hyvä paikka minulle.

Saatan tehdä muutamia muitakin ­piipahduksia kotimaisissa tv-sarjoissa. Salkkareissa hahmoni nähdään ruudussa loppukeväästä.

Yllätit kaikki upealla äänelläsi Masked Singer -ohjelmassa. Rakastatko ­laulamista?

Rakastan. Treenasin nuorempana monta tuntia päivässä, mutta parikymppisenä teatteri alkoi vetää minua puoleensa.

Klassinen laulu on samanlainen kuin mikä tahansa vaikkapa huippu-urheilulaji – et voi olla yhtä aikaa hyvä jalkapallossa ja jääkiekossa. Klassisessa laulussa ­huiput ovat niin hyviä, että sille pitää antaa ­kaikkensa.

Olen opiskellut klassista laulua 15-vuotiaasta lähtien ja tietysti fanittanut aina Karita Mattilaa, koska hän on niin taitava – maailman paras. Ammatti­korkeakoulussa opiskelin laulamista, ja silloin treenasin usein Karitan biisien päälle.

Kun Karita Mattila tuli vierailemaan Puoli seiskassa, olin aivan innoissani ja tutustuimme kuvausten jälkeen. Kun hän joutui koronan vuoksi palaamaan maailmalta Suomeen, hän tuli kerran ­piipahtamaan kotonani. Sitten vähän ­laulettiin. Se oli ehkä maailman jännittävintä ja siisteintä.

Tosissaan laulaminen vaatisi uskomattoman määrän työtä, kovaa musikaalisuutta ja musiikin teorian opiskelua. ­Laulaminen pysyy minulle aina rakkaana harrastuksena. Tietenkään ikinä ei tiedä, mitä elämä tuo eteen. Ovet täytyy pitää avoinna.

40-vuotisjuhlat, jos korona suo

Täytät tänä vuonna 40 vuotta. Mitä se sinulle merkitsee?

Nelikymppisyys on tuonut mukanaan sen, että uskallan tehdä sellaisia valintoja kuin itse haluan.

Toki tajuan myös elämän rajallisuuden jollain lailla. En enää siirrä kaikkea tuonnemmaksi, vaan tartun haluamiini asioihin ­nopeammin.

Ehkä pahin huolestuneisuus on myös lähtenyt pois. Elämä on seikkailu, josta pitää nauttia, koska tämä kaikki myös loppuu joskus.

Juhlat pidän, jos korona suo. Lahjaksi toivon ystäviä ympärille, musiikkia ja hyvää ruokaa. Ja uuden imurin.

Mistä haaveilet?

Siitä, että asun joskus sellaisessa kodissa tai omistan mökin, josta pääsee takapihalle ja omasta rannasta järveen uimaan.

Kerro jokin salaisuutesi.

Olen hirveän hyvä Speden Spelien ­reaktionopeuspelissä.

Susanna Katriina Laine

  • Syntyi: 1. syyskuuta 1981.

  • Asuu: Helsingissä

  • Harrastaa: Kuntosalia, tanssia, kotijumppaa, kävelyä, teatteria ja laulamista.

  • Ajankohtaista: Artistivieraita esittelevä Olohuone lauantaisin Yle 1.

Kommentoi »