Apu

Surulliset klovnit viimeisellä matkalla – Stan & Ollie on koskettava tarina mestarikoomikoista


Arvostelu: Stan Laurelin ja Oliver Hardyn uran viimeisistä vaiheista kertova Stan & Ollie on harvinaisen onnistunut elämäkertaelokuva. Elokuva saa ensi-iltansa perjantaina 1. helmikuuta.

Juuri nyt Hollywoodin loputtomalta tuntuvassa elämäkertaelokuvien tulvassa vastaan tulee pääosin automaattiohjaus päällä tuotettuja liukuhihnateoksia. Skottilainen televisio-ohjaaja Jon S. Baird tekee kuitenkin ilmiöön miellyttävän poikkeuksen elokuvallaan Stan & Ollie.

Elokuva on helposti lähestyttävä ja perinteisin keinoin toteutettu kuvaus siitä, kuinka viihdeteollisuus pettää aina omansa, mutta se on elokuvana koskettava ja uskottava. Koskettavuudesta huolimatta se ei kuitenkaan mässäile traagisuudella eikä yritä värittää tapahtumia liikaa, vaikkakin elokuvan kantavasta macguffinista – kaksikon suunnittelemasta viimeisestä koko illan elokuvasta – tiedetään todellisuudessa huomattavasti vähemmän kuin mitä tarina antaa ymmärtää.

John C. Reilly tekee esikuvansa näköisen roolityön Oliver Hardyna.

Elokuvan kohdehenkilöt Stan Laurel ja Oliver Hardy – jotka saivat Suomessa riesakseen bodyshamingin edelläkävijänimen Ohukainen ja Paksukainen – olivat komedialegendoja, joiden yhteisen uran kulta-ajat nähtiin jo 1920- ja 1930-lukujen taitteessa. Heidän tarinaansa ei elämäkertaelokuvassa kuitenkaan lähdetä ruotimaan vuosiluku kerrallaan alusta loppuun kohtauksia läpijuoksemalla, vaan Stan & Ollien parhaita ratkaisuja on nimenomaan keskittyä Laurelin ja Hardyn yhteisen uran ehtoovuosiin, jotka eivät ole jokaiselle katsojalle tuttuja pelkän Wikipedian selaamisen avulla. Elokuva keskittyy 1950-luvulla toteutettuun epäonniseen Ison-Britannian kiertueeseen, ja ratkaisun ansiosta siihen on saatu johdonmukainen draaman kaari, joka on painettu tiiviiseen puolentoista tunnin kestoon.

Vaikka kokonaisuus onkin eheä, elokuvalla on kieltämättä silti omat pienet paheensa. Se harrastaa tyylirikkoista tekstikorttien käyttöä ja alkaa korniksi käyneellä yhdeksi otoksi naamioidulla pitkällä avauskuvalla. Nämä paheet ovat onneksi pieniä ja verrattain harmittomia.

Stan (Steve Coogan) ei kerro Ollielle (John C. Reilly) koko totuutta heidän epäonnistuneista liiketoimistaan.

Päänäyttelijät Steve Coogan ja John C. Reilly onnistuvat mainiosti herättäessään henkiin huonolla bisnesvaistolla varustetut keskinäisriippuvaiset kaverukset. Heidän välinen kemiansa ei nojaa kliseisesti ylikorostettuun homoerotiikkaan, vaan kyse on seksuaalisuuden sijaan kahdesta reppanasta, jotka eivät yksinkertaisesti enää osaa kuvitella elämää ilman toisiaan.

Ohjaaja Bairdilla on yhtä tärkeä merkitys lopputuloksessa. Komediarutiinit esitetään rytmillä ja kuvakulmilla, jotka eivät tue niiden huumoria, joten niistä kehkeytyy aidon tuntuisia ja surumielisiä näkemyksiä siitä, miltä kohtaukset ovat niiden tekohetkillä näyttäneet.

★★★★

Julkaistu: 31.1.2019