Suru yhdisti turkulaiset
Puheenaiheet
Suru yhdisti turkulaiset
Turun perjantaisen terrori-iskun järkyttämät turkulaiset kerääntyivät sunnuntaina kauppatorille, jonka Aurakadun puoleinen nurkkaus peittyi kukkiin ja kynttilöihin. Paikalla oli myös irakilainen nuorukainen, joka yritti pysäyttää puukottajan.
Julkaistu 20.8.2017
Apu

Kauppatorin kukka- ja kynttilämerta ympäröivään aitaan on kiinnitetty kyltti, jossa lukee "Turussa ei ole paikkaa pelolle".

Eri-ikäiset pariskunnat tulivat paikalle käsi kädessä, lohtua toisistaan hakien. Suomen Punaisen Ristin työntekijä kertoi jutelleensa monien kanssa.

- Ihmiset hakevat vastauksia ja yrittävät torjua pelkoa. Paikalla on tosin ollut heitäkin, jotka näkevät kaikki turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat uhkana. Myös Punaista Ristiä on arvosteltu ja Pansion vastaanottokeskuksessa on vahvistettu vartiointia vihan ilmauksien vuoksi, hän kertoi.

Suru ja järkytys tapahtuneesta näkyi turkulaisten, mutta myös irakilaisten maahanmuuttajien olemuksessa. 

- Olin paikalla perjantaina, kun tapahtumat saivat alkunsa. Yritin pysäyttää puukottajan, mutta hän pääsi käsistäni. Sen jälkeen yritin tukahduttaa kaulaan puukotetun naisen verenvuotoa, kertoi kaksi vuotta Suomessa asunut turvapaikanhakija Saadi Waleed. Hän oli tullut torille sunnuntaina ystäviensä kanssa suoraan kirkosta.

- Kävimme rukoilemassa ja toivomme suomalaisten uskovan, etteivät kaikki arabit ole rikollisia, sanoi Waleedin ystävä Ali Al-Tayar.

Uudestakaupungista paikalle tullut, vahvasti tatuoitu Otto vahvisti irakilaisten mielipiteen,

- Yksi mätä hedelmä voi pilata monen viattoman maineen. Minulla on rystysiin tatuoitu sana sad, surullinen. Sitä olen tänään.

Torilla päivystysvuorossa ollut poliisi sanoi monen todenneen, että marokkolaisen 18-vuotiaan miehen terroriteko ei saa vaikuttaa elämään Turussa.

- Paikalle ei tullut ainakaan tänään yhtään mielenosoittajaa tai muuten häiritsevästi käyttäytyviä kansalaisia. Kyllä tämä turkulaisena järkyttää mieltä, kaupunki on tähän asti tuntunut kovin rauhalliselta kylältä. 

Turussa opiskelevat Antti Järvinen ja Tanja Honkala olivat vakuuttuneita, että tapahtunut yhdistää ihmisiä.

- Turussa on aina voitu kulkea huoletta, mutta pelkäämään emme nytkään suostu. Surra saa, mutta vihata emme saa.

Turun tapahtumista kattava reportaasi ensi torstaina ilmestyvässä Avussa.

teksti Liisa Talvitie, kuva Petri Mulari

Kommentoi »