Apu

Suomen uusin supertietokone Mahti käyttöön Kajaanissa – Usutetaan koronaviruksen kimppuun

Suomen uusin supertietokone Mahti käyttöön Kajaanissa – Usutetaan koronaviruksen kimppuun
Järeästä laskentatehosta on apua lääkeainesuunnittelussa sekä avaruussään ja ilmastonmuutoksen mallintamisessa, sekä suomalaisessa koronaviruksen tutkimuksessa.

Suomen uusin supertietokone on Mahti. Sen laskentanopeus yltää 5,389 petaflopsiin eli 5 389 000 000 000 000 laskutoimitukseen sekunnissa. Mahti oli sijalla 48. maailman supertietokoneiden Top 500:lla, listalla, jota päivitetään kahdesti vuodessa.

Kajaanissa sijaitsevaa konetta hallinnoi Tieteen tietotekniikan keskus CSC. Muistia koneessa on 360 teratavua eli noin 100 000 kertaa tavallista pöytäkonetta enemmän.

Mahti otetaan koekäyttöön heinäkuussa, ja elokuussa se on kaikkien suomalaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten käytössä.

Maailman tehokkain supertietokone Japanissa

Supertietokoneen järeästä laskentatehosta on apua esimerkiksi lääkeainesuunnittelussa sekä avaruussään ja ilmastonmuutoksen mallintamisessa.

Mahti nopeuttaa myös suomalaista koronaviruksen tutkimista. Mahdin edeltäjä Puhti puolestaan soveltuu astetta kevyempiin laskentatöihin.

Maailman tehokkain supertietokone on japanilaisen Riken-instituutin Fugaku, sen laskunopeus on 415,53 petaflopsia eli 77-kertainen Mahtiin verrattuna.

Huoneen kokoinen Fugaku on jo osoittanut kyntensä taistelussa koronavirusta vastaan, kun sillä on analysoitu tartuttavien pisaroiden leviämistä ilmassa.

Japanilaisen Riken-instituutin Fugaku on maailman tehokkain tietokone.
Julkaistu: 9.7.2020
Kommentoi »