Apu

Supernanny Pia Penttala: "Jos päässä pimahtaa, on hyvä sanoa, että tämä johtuu koronasta"

Supernanny Suomi -ohjelman kasvatusneuvoja ja psykoterapeutti Pia Penttala neuvoo perheitä menemään metsään ja leikkimään. Aikuisten puolestaan kannattaa kokeilla palapeliä tai värityskirjaa.
Kuvat Petri Mulari

Supernanny Suomi -ohjelman kasvatusneuvoja ja psykoterapeutti Pia Penttala on auttanut perheitä jo monissa asioissa ja ongelmissa. Nyt hänellä onkin muutama vinkki koronaeristykseen.

– Nyt on hyvä aika esimerkiksi harjoitella ovatko nuorisoon kääntyvät lapset pesseet koskaan kodin vessoja tai imuroineet autoa. Kotoa löytyy varmasti myös jumppapalloja ja hulavanteita. Niillä saa aikaan monenlaisia kilpailuja.

Perheen yhteistä vapaa-aikaa voi viettää esimerkiksi lähimetsässä. Myös pelleily ja leikkiminen on suotavaa.

– Jokaisen aikuisen täytyy silti ymmärtää, että vaikka koulupaikka on muuttunut, sitä pitää edelleen käydä. Vanhemmat huolehtivat nyt lastensa koulunkäynnistä, mutta onneksi opettajilla on hyvät seurantajärjestelmät.

Aikuisille Penttala suosittelee värityskirjaa tai isoa palapelia.

– Ne rentouttavat, vaikka voivat kuulostaa ensin jäätävän keinotekoisilta. Siitä tulee mökkifiilis, kun laittaa vielä radion päälle. Jos päässä silti pimahtaa, on hyvä sanoa perheelle, että tämä johtuu koronasta, ei teistä. Antakaa perheet vaikka salasana koronalle. Silloin on helpompi ymmärtää, että tämä on se tilanne joka repii, eivät muut perheenjäsenet.

Ymmärtäkää, että lapsella on ikävä kavereita

Penttala myös neuvoo vanhempia ymmärtämään lasten tuskan siitä, että kavereita ei pääse näkemään.

– Silloin pitää myöntää, että se on todella ikävää, mutta tilanne on valitettavasti nyt tämä. Lapset, joita olen itse jututtanut, ymmärtävät sen, että nyt pitää toimia jonkun pomon johdolla. Tällä hetkellä se on meidän hallitus.

Itse neuvoja myöntää, että kyllä häntäkin karanteeni jo hajottaa.

– Tämä on ihan kamalaa, olen niin toiminnan ihminen. Hyggeily ei ole minun juttuni. Mieheni on toisella puolella Suomea töissä, ja hän neuvoi ottamaan esille aikuisten värityskirjan. Sitä minä sitten värittelen ja kuuntelen radio Suomea. Seuraavaksi alan varmaan leipoa tai tehdä jotain vaikeaselkoista ruokaa. Haaveilen myös karjalanpiirakoiden tekemisestä. Käsillä on pakko saada tehdä, ettei turhaudu.

Supernanny Suomi tiistaisin klo 21 MTV3-kanavalla

Julkaistu: 24.3.2020
1 kommentti