Tuulilasi

Suosittu Youtuben autokanava Drive osittain maksulliseksi – onko amatöörivideoiden aika ohitse?Suosittu Youtuben autokanava Drive osittain maksulliseksi – onko amatöörivideoiden aika ohitse?

Yli miljoona tilaajaa Youtubessa saanut autoista kertova Drive-kanava on siirtynyt osittain maksulliseksi. Herääkin kysymys, kuinka kauan Youtuben sisältö pysyy enää katsojilleen ilmaisena?
Teksti Max Lange, TL-verkkotoimitus
Kuvat Kuvakaappaus / YouTube - Drive

Youtube on täynnä lukuisia laadukkaita autoaiheisia kanavia, jotka tuottavat uusia videoita viikoittain. Kanavat ovat pääosin joko brittiläisiä tai yhdysvaltalaisia, joten videoiden kieli on yleensä englanti. Näistä ehkä suosituin on ollut Drive, jonka on tilannut jo yli miljoona ihmistä.

Drive-kanavalla on pyörinyt suosittu ohjelmasarja, jossa britti Chris Harris ajaa erilaisia urheiluautoja Top Gear-tyyliin – useimmiten sivuluisussa. Kanava on kuitenkin ollut tauolla keväästä lähtien, kun amerikkalainen televisiojätti NBC osti Driven.

Tänään torstaina Drive palasi parin kuukauden lomaltaan uuden kymmenennen kauden myötä. Kaikki ei ole kuitenkaan kuin ennen, sillä Driven kaveriksi on tullut myös kanava nimeltä Drive+. Tämä on maksullinen palvelu, jossa voi katsoa pidennettyjä versioita autovideoista ilman mainoksia.

Selitykseksi maksukanavalle annettiin, että laadukkaiden autovideoiden teko ei ole enää mahdollista pelkästään Youtuben mainostuloilla. Vaikka video saisi kaksi miljoonaa katsojaa, eivät mainostulot riitä kattamaan koko videonteon kustannuksia.

Ilmaisella Drive-kanavalla, jossa pyörivät Youtuben mainokset, videot ovat noin 3–4 minuutin mittaisia. Drive plussalla hinnoittelu toimii Netflixin tapaan, ja kuukausimaksu on kolme euroa. Tällöin videoita saa katsoa ilman mainoksia niin paljon kuin haluaa ja videot ovat pituudeltaan noin 15 minuuttia.

Monille Youtubea vakituisesti seuraaville tämä uusi maksullinen kanava on kova pala purtavaksi. Youtuben lähtökohtana on ollut, että tavalliset ihmiset ovat ladanneet sinne kotivideoitaan. Nykyään suosituimmilla videoilla katsojaluvut ovat niin suuria, että sisältö on väkisinkin ammattimaistunut.

Youtube on ollut niin sanottu pyhättö, jossa isot yritykset ja rahat eivät ole päässeet temmeltämään – vain videon sisältö ratkaisee. Tämä maksullinen Drive+ -kanava kuitenkin osoittaa, että Youtubekaan ei ole koskematon.

Tavalliselle Drive-kanavan tilaajalle muutos tarkoittaa sitä, että juuri ne 15-minuutin mittaiset videot, joihin katsojat ovat ennestään tottuneet, ovat nyt kolmen euron kuukausimaksun takana.

Olisitko siis valmis maksamaan Youtubessa olevasta videosisällöstä?

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 31.7.2014