Apu

Kommentti: Suomalainen raha virtaa Putinin taskuun samaan aikaan kun kiihkoilemme viisumeista

Kommentti: Suomalainen raha virtaa Putinin taskuun samaan aikaan kun kiihkoilemme viisumeista
Kun Suomessa kuohuu viisumikeskustelu, unohtuu, että ostamme edelleen kaasua Venäjältä. Muutakin raaka-ainekauppaa on käyty sadoilla miljoonilla euroilla, kirjoittaa tuottaja Sammeli Heikkinen.
Julkaistu: 23.9.2022

Juuri nyt kuumin kysymys tuntuu olevan, saako venäläisille enää myöntää turistiviisumeita. Siinä hehkussa unohtuu, että Suomesta virtaa edelleen rahaa Putinin taskuun.

Tietenkin on ikävää, kun raakaa sotaa käyvän maan kansalaiset lomailevat naapurissa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Virolaisetkin vinoilevat.

Tunteisiin käyvässä tilanteessa toisten mopo on keulinut ja karannut niin kauas ojan pohjalle, ettei sitä tieltä enää näe.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak kyseli Twitterissä, miksei maahan tulevia venäläisiä, ”meitä vastaan sotaa käyvän maan reserviläisiä” suljeta internointileiriin. Suomen ja Venäjän tutkija katsoo olevan sodassa sen vuoksi, että Venäjän johdon harhaisissa puheissa on hihkuttu sodasta ”länttä” vastaan.

Jos vankileirejä ei vielä innosta rakentaa, Venäjää vastaan voitaisiin iskeä oikeastikin. Samaan aikaan kun keskustelu viisumeista kiehuu, Suomi ostaa Putinilta kaasua.

Maakaasun tuonti putkea myöten Suomeen kyllä katkesi – koska Venäjä tuonnin katkaisi – mutta nesteytettyä maakaasua valtionyhtiö Gasum ostaa edelleen Venäjältä.

Itärajan sulkemiselle venäläisiltä voi olla perusteensa. Tärkeintä olisi kuitenkin sulkea itäraja suomalaiselta rahalta, joka virtaa Putinin sotakassaan.
Sammeli Heikkinen

Jopa venäläisen kaasutuonnin korvaamista varten rakennettu uusi terminaali saatiin käyttökylmäksi juuri venäläisellä kaasulla.

Tämän kaupan lopettamista omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) hiljan vaati. Hesari kertoi viikon alussa, että Gasum on kuitenkin tehnyt kaasun ostamisesta pitkän diilin, jossa kaasusta maksetaan joka tapauksessa, tulipa sitä Suomeen tai ei.

Kun Venäjälle maksetaan kaasusta, se saa rahaa käydä hyökkäyssotaa Ukrainassa. Sillä rahalla voi ostaa kranaatteja ja patruunoita, joilla voi tappaa ukrainalaisia siviilejä ja sotilaita.

Muukin kauppa on käynyt, vaikka Suomen ja Venäjän kaupan arvo onkin romahtanut. Venäjälle on virrannut satoja miljoonia euroja. Tullin tuorein tilasto on heinäkuulta, jolloin Venäjältä hankittiin eniten raakaöljyä ja öljytuotteita (noin 200 miljoonalla eurolla) ja nikkeliä (noin 160 miljoonalla eurolla).

Itärajan sulkemiselle venäläisiltä voi olla perusteensa. Tärkeintä olisi kuitenkin sulkea itäraja suomalaiselta rahalta, joka virtaa Putinin sotakassaan.

Jos kaasukaupan lopettaminen vaatii poliittisen päätöksen, sellainen pitää saada aikaan. Vaikka emme olisikaan sodassa Venäjää vastaan, emme voi olla sen puolella.

1 kommentti