
Suomi on jo viidettä kertaa peräkkäin maailman onnellisin maa, ja nyt entistä selvemmällä erolla perässä tuleviin. Näin kertoo maaliskuussa julkaistu World Happiness Report, jonka data on kerätty vuonna 2021.
Korona-aika on lisännyt ihmisten halua tukea toisiaan ja osoittaa myötätuntoa.
– Vuonna 2021 hyväntahtoisuus kasvoi kaikilla kolmella Gallup World Pollin mittarilla. Ihmiset auttoivat tuntemattomia, tekivät vapaaehtoistyötä ja lahjoittivat hyväntekeväisyyteen selvästi aiempaa enemmän joka puolella maailmaa.
Hyväntahtoisuuden tulvan myötä avunsaajien onnellisuus lisääntyy, syntyy hyviä esimerkkejä toisten seurattavaksi ja auttajien oma elämä paranee, sanoo ekonomisti John Helliwell University of British Columbiasta Kanadasta.
YK:n kestävän kehityksen ratkaisujen verkoston julkaiseman raportin tiedot perustuvat 146 maassa tehtyihin kyselytutkimuksiin. Kussakin maassa vastaajia oli noin tuhat.
Suomen jälkeen onnellisimpia maita ovat Tanska, Islanti, Sveitsi ja Hollanti. Kaikki Pohjoismaat ovat listan kymmenen kärkijoukossa.
Tutkijoiden mukaan luottamus, sosiaalinen yhtenäisyys, hyvä työ- ja vapaa-ajan tasapaino sekä ilmainen koulutus ja terveydenhuolto ovat todennäköisiä syitä siihen, että Skandinavian maat pärjäävät hyvin vuosittaisissa onnellisuuslistauksissa.
Kyselyssä vastaajia pyydettiin arvioimaan nykyistä elämäänsä asteikolla 0–10, jolla paras mahdollinen elämä on 10 ja huonoin 0. Lisäksi onnellisuutta selvitetään kysymyksillä edellisen päivän naurun, ilon ja mielenkiinnon sekä toisaalta huolen, surun ja vihan tuntemuksilla tai kokemuksilla.
Suomen onnellisuus on raportin asteikolla 7,82, ja listan viimeisenä olevan Afganistanin 2,4.
– Listan hännillä ovat konflikteista ja äärimmäisestä köyhyydestä kärsivät yhteiskunnat. Tämä on karu muistutus siitä, millaisia materiaalisia ja henkisiä vaurioita sota monille uhreille aiheuttaa sekä siitä kuinka perustavanlaatuisen tärkeää rauha ja vakaus ovat ihmisten hyvinvoinnille, ekonomisti Jan-Emmanuel De Neve Oxfordin yliopistosta sanoo.