Apu

Avun pääkirjoitus: Suomi ikääntyy hurjaa vauhtia ja hoitajia on pakko saada lisää, mutta rahaa ei tunnu löytyvän – Kuka ratkaisee yhtälön?

Avun pääkirjoitus: Suomi ikääntyy hurjaa vauhtia ja hoitajia on pakko saada lisää, mutta rahaa ei tunnu löytyvän – Kuka ratkaisee yhtälön?
85-vuotiaiden määrä yli tuplaantuu 30 vuodessa. Mistä löydetään heille hoitajat ja rahat heidän palkkaamiseensa? Yhtälön ratkaisijalle povaan vaalivoittoa, kirjoittaa päätoimittaja Marja Aarnipuro.
Julkaistu: 5.9.2022

Joka sadas suomalainen on 90-vuotias tai vanhempi, eli Suomi ikääntyy hurjaa vauhtia. Kolmenkymmenen vuoden kuluttua yli 85-vuotiata suomalaisia on vähintään kaksi kertaa enemmän kuin nyt. Samassa ajassa muistisairaiden määrä lähes tuplaantuu. Revitäänpä siitä.

Vanhusten ympärivuotisiin hoivakoteihin ei tällä hetkelläkään löydy tarpeeksi hoitajia, ja 0,7:n hoitajan vähimmäismitoitus lykkääntyy. Mitä tapahtuu, kun hoitajia tarvittaan aina vain enemmän ja enemmän, todella paljon enemmän?

Uusia hoitajia voidaan kouluttaa ja heitä voidaan tuoda ulkomailta, sanotaan, mutta nuoret eivät hakeudu koulutukseen, ja kansainvälisillä markkinoilla on kova kilpailu. Suomi ei nimittäin ole Euroopan ainoa harmaahapsi, jonka väestöpyramidi makaa päälaellaan.

Hoitajia tarvitaan – ja paljon. Jostakin on pakko löytyä rahaa heidän palkkaamiseensa. Meidän on tehtävä valintoja.

Hallituksen kansallisen ikäohjelman mukaan kestävän pohjoismaisen hyvinvointivaltion ylläpitämisessä olennaisinta on saavuttaa 80 prosentin työllisyysaste ja pitää se siinä. Ohjelmassa myös luotetaan siihen, että sote-uudistus korjaa ongelmia. Siinä mainitaan, että ikääntyneet ovat tulevaisuudessa terveempiä ja että heitä voidaan ohjata muuttamaan elintapojaan terveellisemmiksi, jolloin muistihäiriöriski pienenee. Kotihoitoa kehitetään, ja monenlaista muutakin hanketta on meneillään.

Kylmä tosiasia on silti se, että hoitajia tarvitaan – ja paljon. Jostakin on pakko löytyä rahaa heidän palkkaamiseensa ja palkkatason nostamiseen. Meidän on tehtävä valintoja. Se, joka tulevissa eduskuntavaaleissa esittää kestävän ratkaisun tuohon yhtälöön, saattaa saada äänivyöryn.

4 kommenttia