Apu

Suomesta lähteneet Pussy Riotin jäsenet Euroopan parlamentissa


Suomesta vähin äänin lähteneet Pussy Riotin jäsenet – tai ainakin kaksi venäläistä Pussy Riot -punkbändin jäsentä – vieraili Euroopan parlamentin ihmisoikeusvaliokunnassa. Yksi yhtyeen vankilassa olevista jäsenistä joutui sairaalahoitoon. Teksti: Iida Simes

Tiistai-iltapäivällä kaksi venäläistä Pussy Riot -punkbändin jäsentä vieraili Euroopan parlamentin ihmisoikeusvaliokunnassa.

Pussy Riotin naiset osallistuivat valiokunnan Venäjä-keskusteluun. Esityslistalla keskustelu otsikoitiin näin: ”Näkökulmia Venäjän ihmisoikeuspolitiikkaan keskittyen erityisesti kahteen pääkohtaan: poliittisten vankien kohtaloon, kuten Mihail Hodorkovskyn tapaukseen, ja kansalaisjärjestöjen tilanteeseen toimintaa rajoittavan uuden niiden lain tultua voimaan.”

EP:n ihmisoikeusvaliokunta seuraa ja tutkii ihmisoikeusasioita kaikkialla maailmassa. Se jakaa kuuluisan Saharov-ihmisoikeuspalkinnon vuosittain. Venäjällekin se on annettu, sillä vuonna 2009 sen sai arvostettu ihmisoikeusjärjestö Memorial.

Ihmisoikeusvaliokunnan istunnot ovat yleensä julkisia, ja niitä voi seurata netissä suorana lähetyksenä osoitteessa http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/committees/video?event=20130528-1530-COMMITTEE-DROI

Europarlamentti on ottanut kantaa Pussy Riotin puolesta. Viime vuoden joulukuussa neuvotellessaan Venäjän ja EU:n välisistä sopimuksista EP totesi painokkaasti, että ”moskovalaisessa ortodoksikatedraalissa presidentti Vladimir Putinia vastaan suunnatusta punk-yhtye Pussy Riotin esityksestä kahden jäsenen saama kahden vuoden vankilatuomio on suhteettoman ankara ja herättää huolestusta Venäjän oikeusjärjestelmän tilasta.” (Lähde: http://www.europarl.europa.eu/document/activities/cont/201301/20130109ATT58702/20130109ATT58702EN.pdf)

Uutistoimisto AP:n mukaan vankilassa nälkälakkoon ryhtynyt Pussy Riotin jäsen Maria Aljohina on viety sairaalahoitoon vankilassa. Aljohina on ollut nälkälakossa viikon Beresnikyn vankileirillä Uralvuorten kupeessa, koska häntä ei päästetty oikeusistuntoon, jossa käsiteltiin hänen anomustaan ehdonalaisesta vapaudesta, eikä saanut tavata asianajajaansa. Maria Aljohina on hiljattain viety vankileirin sairasosastolle. Hänen kuntonsa on nälkälakon takia entisestään huonontunut paljon. Tieto tästi tuli AP:lle Pussy Riotin tukijoukkojen ja omaisten kautta. Heidän mukaansa Aljohinaa kohdellaan kuin kaikkein vaarallisimpia rikollisia, mikä tarkoittaa kovia työpäiviä vankilan vaatetehtaassa ja pitkiä aikoja eristyksessä, jopa pimeydessä.

Julkaistu: 28.5.2013