Apu

Suomen vesiputoukset ovat komeimmillaan keväällä – Katso viisi vinkkiä putousbongareille ja upeat kuvat

Suomen vesiputoukset ovat komeimmillaan keväällä – Katso viisi vinkkiä putousbongareille ja upeat kuvat
Suomen monet vesiputoukset ovat vuolaimmillaan juuri kevättulvan aikoihin.
Julkaistu: 15.4.2022

1. Kitsiputous, Enontekiö

Kitsiputous on Suomen korkein yhtenäinen vesiputousten sarja. Sen korkeus on kokonaisuudessaan 118 metriä noin 400 metrin matkalla. Ensimmäinen pysty­suora porras on 29 metriä korkea ja seuraava 25-metrinen. Lisäksi joessa on useita alle kymmenen metrin putouksia ja koskia. Putous sijaitsee Mallatunturin luonnonpuistossa Käsivarren pohjoispäässä. Maitse sinne on patikoitava. Putousta pääsee ihailemaan myös Kilpisjärvellä liikennöivästä Malla-laivasta.

Jäätynyt Kitsiputous.

2. Jyrävä, Kuusamo

Kuusamossa Oulangan kansallispuistossa virtaavassa Kitkajoessa jymisee yksi Suomen suurimmista vesiputouksista. Yhdeksän metriä korkea Jyrävä on virtaamaltaan maamme vuolaimpia ja saanut nimensä kauas kantavasta äänestään. Kuva: Petri Mulari

3. Komulanköngäs, Hyrynsalmi

Suomessa harvinaisen kaksihaaraisen vesiputouksen pystysuorat putoukset ovat korkeudeltaan kuusi metriä.

4. Juveninkoski, Jämsä

Seitsenmetrinen Juveninkoski on Keski-Suomen korkein ja jyrkin vapaasti virtaava vesiputous. Sen luo voi helposti kävellä parinkymmenen metrin matkan putouksen parkkipaikalta.

5. Juvankoski, Salo

Pöytiön kylällä Salossa on Varsinais-­Suomessa harvinainen vesiputous. Juvankosken voimalla toimi yksi Suomen ensimmäisistä paperitehtaista. Nykyään koski ja sen ympäristö rakennuksineen kuuluu Museoviraston määrittämiin kulttuuriympäristöjen alueisiin. Vesi­putoukselle pääsee autolla.

Twitter-upotukset: @tjeldnet, @JJMTolonen, @MaukoMaranello

Kommentoi »