Apu

Avun pääkirjoitus: Suomen talous on kerrankin kasvu-uralla, mutta alkanut kiihdytys uhkaa tyssätä alkuunsa

Avun pääkirjoitus: Suomen talous on kerrankin kasvu-uralla, mutta alkanut kiihdytys uhkaa tyssätä alkuunsa
Työvoimapulasta kärsivät niin matalapalkka-alat kuin kovapalkkaiset alat. Korkeasti koulutettua työvoimaa on vaikea houkutella maailmalta, jos byrokratiaviidakossa pitää pyöriä kuukausia ennen kuin pääsee edes aloittamaan, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Iina Artima-Kyrki.
Julkaistu: 27.9.2021

Olen sitä ikäluokkaa, jolle hoettiin koko nuoruus, miten järjettömän paljon meillä riittää töitä, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Ja kappas, koittihan se aika lopulta! Mutta aika monta vuosikymmentä sitä saatiin odottaa. Pitkään manattua työvoimapulaa ”helpotti” paljolti se, että Suomi toipui etanavauhtia edellisestä lamasta.

Hölmömpi voisi luulla, että siinä ajassa rakenteellisiin ongelmiin olisi myös osattu varautua, mutta ei. Suomen talous on kerrankin kasvu-uralla, mutta alkanut kiihdytys uhkaa tyssätä alkuunsa. Työvoimapulasta kärsivät niin matalapalkka-alat kuin kovapalkkaiset alat.

On tietenkin ongelma, jos työssä vaaditaan koulutusta, jota hakijoilla ei yksinkertaisesti ole. Tai palkka on niin huono, ettei työtä kannata ottaa vastaan.

"Myös rekrytoijat voivat katsoa peiliin. Moni ulkomaalaistaustainen tuntee, että Suomessa on tuskaista työllistyä, jos nimi kuulostaa vähänkin vieraalta."
Iina Artima-Kyrki

Kylmän ja pienen Suomen on myös vaikea houkutella korkeasti koulutettua työvoimaa maailmalta, jos byrokratiaviidakossa pitää pyöriä kuukausia ennen kuin pääsee edes aloittamaan.

Varmasti myös rekrytoijat voivat katsoa peiliin. Moni ulkomaalaistaustainen tuntee, että Suomessa on tuskaista työllistyä, jos nimi kuulostaa vähänkin vieraalta tai ei osaa kunnolla suomea – siitäkin huolimatta, että yhä useamman yrityksen konsernikieli on englanti.

Samaa tuskaa tuntevat vähänkin iäkkäämmät työnhakijat. Ja iäkkäällä tarkoitetaan nykyään jo vähän yli 50-vuotiaita. Niitä, joilla hyvässä lykyssä olisi vielä edessä 15–20 vuotta työelämää. Osaaminen on toki tärkeää. Mutta niin on myös motivaatio. Voisi kuvitella, että pitkään töitä hakeneella se vasta on huipussaan.

Kommentoi »