Apu

Avun pääkirjoitus: Nato-hakemus on historiallinen ja vastuullinen päätös, jolla on kauaskantoisia seurauksia – Nyt on kiitoksen aika

Avun pääkirjoitus: Nato-hakemus on historiallinen ja vastuullinen päätös, jolla on kauaskantoisia seurauksia – Nyt on kiitoksen aika
Päättäjiä usein arvostellaan, kuten demokratiassa kuuluukin, mutta harvemmin heitä kiitetään, kirjoittaa päätoimittaja Marja Aarnipuro.
Julkaistu: 19.5.2022

Suomen valtiojohto on tehnyt viime ajat töitä kovassa paineessa. Työpöydällä on ollut historiallinen ja vastuullinen päätös, jolla on kauaskantoisia seurauksia. Päättäjiä usein arvostellaan, kuten demokratiassa kuuluukin, mutta harvemmin heitä kiitetään. Nyt on sen aika.

Erityisesti tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Sanna Marin, ulkoministeri Pekka Haavisto, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja kulissien takana ahkeroineet virkamiehet ansaitsevat kiitoksemme hyvin hoidetusta Nato-jäsenyyshakemusprosessista. Kansan mielipidettä on kuultu, ja kansanedustajat saivat diskuteerata aiheesta pidempään kuin keskustelukulttuuristaan kuulut ruotsalaiskollegansa ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Kun Nato-hakemuksen jättäminen alkoi näyttää varmalta, presidentti Niinistö tarttui puhelimeen ja soitti Vladimir Putinille. Se oli paitsi suoraselkäistä toimintaa myös hyvä muistutus siitä, että Venäjä pysyy rajanaapurimme, johon kannattaa pitää yhteyksiä myös vaikeissa tilanteissa.

Hakemus on nyt jätetty, ja hankaliakin aikoja on varmasti edessä. Ensimmäisen kapulan rattaisiin heitti Turkki. Sen tarkoitusperät ja lopulliset tavoitteet jäävät nähtäviksi. Luvassa saattaa olla myös monenlaista häirintää ja vaikuttamis­yritystä. Nyt kannattaakin olla tarkkana, kenen viesteihin ja uutisiin uskoo.

Vaikka meistä saattaa tuntua ahdistavalta, pitää muistaa, että oikeasti vaikea tilanne on Ukrainassa. Siellä on sota ja kyse elämästä ja kuolemasta.

Kommentoi »