Apu

Näkökulma: Suomi jätti Nato-hakemuksen – mutta mitään syytä juhlaan meillä ei ole

Näkökulma: Suomi jätti Nato-hakemuksen – mutta mitään syytä juhlaan meillä ei ole
Suomi on tässä vallitsevassa tilanteessa vain siksi, että meidän pitää pelätä. Siksi, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja turvallisuusympäristömme on huonompi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Iina Artima-Kyrki.
Julkaistu: 18.5.2022

Suomi jätti tänä aamuna Nato-hakemuksen. Samalla päättyy Suomen vuosikymmeniä kestänyt puolueeton aika. Hetki oli historiallinen. Suomen Nato-prosessi oli ihailtavan nopea ja tehokas. Mutta mitään syytä juhlaan ja kärrynpyöriin ei ole. Päätös Nato-hakemuksesta oli pakko tehdä, muuta vaihtoehtoa ei ollut. Puolustusliitto Nato tuo meille turvaa.

Mutta päivää on vaikea ajatella unelmien täyttymyksenä. Olemme tässä tilanteessa siksi ja vain siksi, että meidän pitää pelätä. Siksi, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, siksi että Venäjä kiduttaa, murhaa ja raiskaa ukrainalaisia siviilejä yhä joka päivä. Olemme tässä tilanteessa siksi, että turvallisuusympäristömme on huonompi kuin vuosikymmeniin. Siksi, että maailma tuntuu unohtaneen diplomatian ja vain voima ratkaisee. Siksi, että meillä on naapurimaa, joka uhkaa muuta maailmaa ydinaseilla. Siksi, ettei ihminen ole oppinut historian kauheuksista mitään. Siksi siinä ei ole mitään juhlittavaa.

Voimme olla ylpeitä omista päättäjistämme, jotka pystyivät lyhyessä ajassa toimimaan Suomen parhaaksi ja kuuntelemaan kansan tahtoa. Mutta nyt on edessä paluu karuun arkeen. Ja arjessa kyse ei ole meistä. Kyse on Ukrainasta ja hirvittömän sodan tuhansista turhista uhreista. Meidän pitää tehdä kaikkemme, jotta sota saadaan loppumaan ja Ukraina voi aloittaa jälleenrakentamisen. Meidän pitää myös tehdä kaikkemme, jotta tulevaisuudessa diplomatia korvaisi sodat ja aseet. Vasta sitten meillä on aihetta juhlaan.

1 kommentti