Tuulilasi

Suomen MM-ralli on pian täällä

Neste Oil Ralli, FIA:n MM-rallisarjan nopein osakilpailu ajetaan 31.7.-3.8. ja kaikki sarjan tähdet ovat valmiina isäntäkaupunki Jyväskylää ympäröiville, haastaville erikoiskokeille.
Kuvat Getty Images 2012

Neste Oil Ralli on sarjan kolmestatoista osakilpailusta kahdeksas ja se on saavuttanut niin kotimaassa kuin maailmallakin paitsi legendan aseman myös lisänimen "Sorateiden Grand Prix – Finnish Grand Prix".

Tyypillistä Neste Oil Rallille ovat jouhevat soratiet, valtavat hypyt, lukuisat nypyt ja puiden ja järvimaisemien reunustamat erikoiskokeet. Tälle vuodelle on kuitenkin luvassa vielä jotain parempaa: vuonna 1998 viimeksi ajettu Harjun kaupunki-EK on palannut ja tarjoaa aivan uutta haastetta 81 ilmoittautuneelle autokunnalle.

Tuhannet rallifanit tulevat ensi viikolla kansoittamaan erikoiskokeita ja nauttimaan juhlatunnelmasta Jyväskylän ympäristössä. Ensimmäinen kilpailun 26 erikoiskokeesta ajetaan torstaina ja kilpailu päättyy sunnuntai-iltapäivänä 360 erikoiskoekilometrin jälkeen.

Neljän päivän jännitysnäytelmä

Neste Oil Rallin järjestäjät eivät lepäile laakereillaan. Niinpä tänä vuonnakin reitti koostuu uudistuneista erikoiskokeista, vain kolme erikoiskoetta on täsmälleen samoja kuin vuosi sitten.

Torstai-iltapäivän avauserikoiskoe vie kilpailijat Jyväskylästä koilliseen. Juha Kankkusen kotitanhuvilla kahteen kertaan ajettava Lankamaan erikoiskoe on kilpailun pisin. Lisäksi samalla lenkillä ajetaan aiemmin tiimien testitienä käyttämä Jouhtikylä. Päivän päättää Harjun kaupunkierikoiskoe.

Perjantaina kisataan kilpailun pisin päivä, kaikkiaan 134,47 kilpailuvauhtista kilometriä. Päivä alkaa Pihlajakoskelta, jota on viimeksi ajettu 1987. Päijälä on kilpailun eteläisin erikoiskoe ja tänä vuonna siihen on liitetty täysin aiemmin rallissa käyttämätön tieosuus.

Perjantaihin kuuluu myös Kakaristo, Ouninpohjasta trimmattu versio joka nimensä mukaisesti pitää sisällään sen kuuluisan Kakariston risteyksen, fanien rakastaman laajan katselualueen jolta ei tunnelmaa puutu. Päivä päätetään jälleen Jyväskylän keskustaan, Harjulle.

Lauantaina on ensimmäisenä edessä Mökkiperä, joka mitellään vastakkaiseen suuntaan kuin viime vuonna. Tämän jälkeen suunnataan Jukojärvelle, jonka jälkeen ajetaan kolmikko Surkee, Himos ja Leustu.  Kaikki viisi erikoiskoetta tuplataan Jyväskylän Paviljongin alueen huoltotauon jälkeen. Huoltoalueella on toimintaa jokaisena kilpailupäivänä ennen aamun starttia, iltapäivällä kahden tienoilla ja päivän päätteeksi.

Suuri muutos viime vuosiin on sunnuntain lisääminen kilpailuun. Sunnuntaina ajetaan Ruuhimäki kahteen kertaan ja Myhinpää kertaalleen siinä välissä. Ruuhimäen viimeinen veto ajetaan Power Stagena, mikä tarkoittaa että jaossa on ylimääräisiä MM-pisteitä.

Kotivoittoa tavoittelemassa

Paikalliset rallifanit ovat saaneet juhlia 33 kotivoittoa MM-sarjan alusta (1973) lähtien. Viimeisin kotivoitto on kuitenkin vuodelta 2010, jolloin Jari-Matti Latvala voitti kisan.

Latvala on nytkin vahva voittajasuosikki jonka ehkä vahvimmin odotetaan palauttavan maailmanjärjestyksen ja katkaisevan ranskalaisten kolmen vuoden voittoputken. Latvalalle tämä tarkoittaa kuitenkin tiimikaveri Sebastién Ogierin voittamista.

Se onkin todellinen haaste, sillä Ogier voitti Neste Oil Rallin viime vuonna, maailmanmestaruuden viime kaudella ja johtaa nytkin MM-sarjaa 50 pisteellä. Tällä kaudella Ogier on voittanut viisi ajetusta seitsemästä osakilpailusta.

Kuten Latvalalta, myös tietenkin Mikko Hirvoselta odotetaan voittoa kotikisassa. Hän starttaa kisaan MM-pisteiden viidenneltä sijalta hyvin monitahoisen alkukauden jälkeen. Muita suomalaistoivoja kilpailun kuninkuusluokassa ovat Hyundain tehdaskuljettaja Juho Hänninen ja yksityistiiminä mukaan lähtenyt, kotimaista rallin SM-sarjaa johtava Jarkko Nikara.

Suomalaiskykyjen lisäksi menestystä ensiviikon kilpailusta hakevien joukossa on paljon varteenotettavia haastajia, kuten Citroënin kaksikko Kris Meeke ja Mads Østberg, aiemmin F1-kuljettajana tunnettu Robert Kubica ja Volkswagenin nuori kuljettaja Andreas Mikkelsen, joka on kolmantena kuljettajien MM-pisteissä.

Suomalaismenestystä haussa myös muissa luokissa

Varsinaisen WRC_luokan lisäksi suomalaiset ovat hyvissä asemissa myös lisäluokissa. Jari Ketomaa hakee voittoa WRC2-luokasta ja lisäksi WRC3-luokassa ajaa nuori tulevaisuuden lupaus Teemu Suninen, joka voitti tiimipaikan Neste Oil Ralliin Ralli SM -sarjassa järjestetyn kilpailun myötä.

WRC2-luokkaa johtaa Lorenzo Bertelli, mutta hän ei kerää pisteitä Neste Oil Rallista, joten kiivaammin voiton perässä ovat todennäköisesti hänen haastajansa Yuri Protasov, Ketomaa ja virolainen, suomalaistiimi Printsportin autolla ajava Karl Kruuda.

Neste Oil Rallissa ajetaan myös Junioreiden MM-sarjaa (JWRC), jonka ajetuista kahdesta kisasta on voitot napannut Stéphane Lefebvre, joka on muuten Sébastien Loebin suojattinakin tunnettu ranskalaiskuski. Hänen vahvimpia haastajiaan ovat Alastair Fisher ja Christian Riedemann. Luokkaa ajetaan kaikille samanlaisella Citroën DS3 R3T -autoilla. 

Suomalaistoiveita on myös DMACK Fiesta Trophy -luokassa, ja niitä ylläpitää Max Vatanen, vuoden 1981 maailmanmestarin ja kaksinkertaisen Jyväskylän voittaja Ari Vatasen poika. Viron Sander Pärn on kuitenkin ollut tähän saakka luokassa lyömätön.

Mutta ensin ajetaan Battle Helsingissä!

Ennen MM-sirkuksen laskeutumista Jyväskylään Helsinki isännöi kaikkien aikojen ensimmäistä ja formaatiltaan hyvin ainutlaatuista Neste Oil Ralli Helsinki Battle -tapahtumaa huomenna lauantaina 26.7. Neljä rallilegendaa, Markku Alén, Marcus Grönholm, Juha Kankkunen ja Tommi Mäkinen asettuvat  ratin taakse ja ajavat leikkimielisen kisan nykypäivän tähtiä vastaan.

Heidän haasteeseensa vastaa kuusi tähtikuljettajaa: Juho Hänninen, Mikko Hirvonen, Jari-Matti Latvala, Sébastian Ogier, Thierry Neuville ja Mads Østberg. Battle ajetaan keskelle kaupunkia rakennetulla katuradalla, jolla on pituutta 1650 metriä.

Tapahtuman järejstää Neste Oil ja se  juhlistaa Neste Oilin 20-vuotista historiaa Suomen MM-rallin nimiyhteistyökumppanina. Battle huipentuu "shoot-out" kisaan jossa nopein legenda ja nopein nykypäivän WRC-kuljettaja ajavat toistensa aikoja vastaan.

Neste Oil ralli numeroin

 • Erikoiskokeita: 26
 • Kilpailun pituus: 360.94 km
 • Kokonaispituus  siirtymineen: 1625.13 km
 • Pisin erikoiskoe: 23.44 km (Lankamaa)
 • Lyhin erikoiskoe: 2.27 km (Harju)
 • Kilpailijoita: 81
 • Kansallisuuksia: 28
 • Automerkkejä: 15
 • WRC-kuljettajia: 41
 • Eniten voittoja (MM-kaudella): 7 (Marcus Grönholm)

Voittajia

 • 2013: Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)
 • 2012: Sébastien Loeb/Daniel Elena (Citroën DS3 WRC)
 • 2011: Sébastien Loeb/Daniel Elena (Citroën DS3 WRC)
 • 2010: Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Ford Focus RS WRC)
 • 2009: Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Ford Focus RS WRC)
 • 2008: Sébastien Loeb/Daniel Elena (Citroën C4 WRC)
 • 2007: Marcus Grönholm/Timo Rautiainen (Ford Focus RS WRC)
 • 2006: Marcus Grönholm/Timo Rautiainen (Ford Focus RS WRC)
 • 2005: Marcus Grönholm/Timo Rautiainen (Peugeot 307 WRC)
 • 2004: Marcus Grönholm/Timo Rautiainen (Peugeot 307 WRC)

Pääkohdat

 • Lähtö: 15:00, To 31.7. Paviljonki, Jyväskylä
 • Maali: 14:21, Su 3.8. Paviljonki, Jyväskylä
 • Kilpailukeskus: Jyväskylä Paviljonki Lutakonaukio 12, 40100 Jyväskylä
 • Huoltoparkki: Paviljonki, Jyväskylä
 • Tiet: Soraa, jonkin verran asvalttia Harjulla
 • Erikoiskokeita: 26
 • EK-kilometrit: 360.94 km (59.51 km osa 1, 134.47 km osa 2, 130.36 km osa 3, 36.60 km osa 4)
 • Siirtymää: 1264.19 km
 • Kilometrejä yhteensä: 1625.13 km

Lue lisää Suomen MM-rallista Tuulilasin numerosta 10/2014, joka on myös MM-rallin virallinen kisaopas.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 25.7.2014
Kommentoi »