Tuulilasi

"Suomen maantiet ylettyisi kietomaan lähes kaksi kertaa maapallon ympäri"


Suomen kiinteistöjen ja maanteiden väliset rajat on nyt selvitetty ja merkitty maastoon.
Kuvat Anssi Kienanen

Rajamerkinnät olivat puuttuneet etenkin vanhoilta kyläteiltä. Ennen vuotta 1973 teitä rakennettaessa maanmittaustoimitusta tai tiealueen ja kiinteistön rajojen merkintää maastoon ei tarvinnut tehdä.

Maanmittauslaitoksen ja Liikenneviraston työn ansiosta maanomistajat ovat saaneet kiinteistönsä rajat selville, korvauksia tiealueen leviämisestä ja teiden kunnossapito on selkeä järjestää.

”Suomessa on 78 000 kilometriä maantietä, minkä ylettyisi kietomaan lähes kaksi kertaa maapallon ympäri. Nyt kiinteistörekisteristä katsomalla näkee teiden tarkan sijainnin ja mihin asti tiet ulottuvat”, kertoo Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Arvo Kokkonen.

Yhteistyössä vähemmällä enemmän

Maanmittauslaitos ja Liikennevirasto ovat työskennelleet maanteiden rajaamisten parissa systemaattisesti vuodesta 2008.

”Hanke on erinomainen esimerkki siitä, miten yhteistyöllä saadaan aikaan enemmän vähemmällä”, sanoo ylijohtaja Pentti Lähteenoja maa- ja metsätalousministeriöstä.

Maanmittauslaitos ja Liikennevirasto järjestivät 8.10.2013 seminaarin maanteiden rajaamisten päättymisestä. Tapahtuman yhteydessä Maanmittauslaitos ja Liikennevirasto sopivat yhteistyön jatkamisesta muun muassa rautatiealueiden rajojen määrittämisessä.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 11.10.2013