Tuulilasi

Suomen autokannan kurjistuminen jatkuu aina vaan

Kesäkuun autojen myyntitilastot on julkaistu ja vanha kehityssuunta jatkuu. Uusia autoja ei myydä tarpeeksi, joten autokanta vanhentuu.
Kuvat Anssi Kienanen, TL-kuva-arkisto

Tammi-kesäkuussa on rekisteröity 59 132 uutta henkilöautoa, mikä on 4,6 prosenttia enemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Vaikka rekisteröintimäärä on kasvanut viime vuoteen verrattuna, ollaan vielä kaukana 2000-luvun keskimääräisestä tasosta, joka on yli 72 500 ensirekisteröityä autoa tammi-kesäkuussa.

Nykyisillä rekisteröintimäärillä autokannan ikääntyminen jatkuu, mikä hidastaa liikenneturvallisuuden kehitystä ja päästöjen vähentymistä.

EU:n autokaupassa kasvua

EU-maissa henkilöautokauppa sujuu keskimäärin Suomea paremmin. Tammi-toukokuussa EU-maissa on rekisteröity 5 431 921 uutta henkilöautoa ja viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna kasvua on kertynyt 6,9 prosenttia.  Esimerkiksi Ruotsissa henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat lisääntyneet kuluvana vuonna jopa 16 prosenttia.

Kesäkuun selvästi myydyin automerkki oli VW (1 358 autoa), joka otti selvästi keulaa Toyotaan (925 autoa). VW otti kaulaa Toyotaan kesäkuun myyntilukujen turvin myös koko alkuvuoden myyntitilastoissa.

Kesäkuun myydyin automalli oli VW Golf vaikka Octavia pysyi alkuvuoden tilaston kärkipaikalla vielä niukasti. Kolmanneksi kesäkuussa ylsi suomalaisten omakseen ottama Nissan Qashqai.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 3.7.2014
Kommentoi »