Tuulilasi

Suomen ajoneuvomuseot kertovat itsestään


Ajoneuvomuseot perustivat viisi vuotta sitten vapaaehtoisen ja vapaamuotoisen yhteenliittymän, Automuseoiden neuvottelukunnan. Yhteenliittymä julkisti Classic Motor Showssa yhteisen esitteensä: Automuseoiden Helmi. Esitteessä on mukana 20 alan toimijaa.

Esitteen avulla halutaan kertoa, että kesäaikana on kaikkialla Suomessa lähettyvillä auto- tai moottoripyörämuseo. Niistä uusimmat ovat Suomen Moottoripyörämuseo Lahdessa sekä Classic Car Showroom Leivonmäellä. Edellinen avautuu kesän alussa ja jälkimmäinen avattiin jo toukokuun alussa.

Automuseoiden yhteisesite "Automuseoiden Helmi" kehottaa autojen ja moottoripyörien hostoriasta kiinnostuneita etsimään ja valitsemaan itse suosikkinsa, joka on täysin omien mieltymysten kohde.

Esitteen ulkonäkön avulla, joka muistuttaa karttaa, on pyritty havainnollistamaan, että ajoneuvomuseoita todella on Espoosta Oulun korkeudelle saakka melko tiuhassa ympäri Suomea. Autolla niistä jokainen on vaivattomasti saavutettavissa.

Kartan muotoon suunniteltu esite toimii tietojen antamisen lisäksi takapenkkiläisten matka-askareena. Mutta esitteen  kääntöpuolelle voi lisäksi kerätä kohteista leimoja tai puumerkkejä. Palauttamalla lopuksi esitteen pääsee osallistumaan arvontaan. Arvonnan palkinnot ovat enemmän symbolisia kuin arvokkaita, sillä "Automuseoiden Helmi" on joka museoissa käyneiden henkilökohtaisiin mieltymyksiin perustuva leikkimielinen valinta.

Automuseoiden neuvottelukunta kokoontuu säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa vuorotteluperiaatteella eri museoissa. Näin neuvottelukunnan osanottajat tutustuvat toistensa museoihin ja niiden henkilöstöön. Parhaimmillaan neuvottelupäiviin on osallistunut samalla kertaa 13 ajoneuvomuseon edustajat. Neuvottelukunnan koollekutsujana ja käytännön rutiinien hoitajana on alan valtakunnallinen erikoismuseo Mobilia. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee neuvottelukunnan toimintaa.

Julkaistu: 9.5.2011