Tuulilasi

Suomeen iskee helmikuussa rättäriaalto

Suomeen iskee helmikuussa rättäriaalto
Citroën 2CV-harrastajat valtaavat Lapin helmikuussa.
Julkaistu: 28.1.2014

Kansainvälinen harrastajajoukko suuntaa Suomeen Raid Porotokka- ajoon 4.-13. helmikuuta.

Tapahtuma on jatkoa taannoisille Raid Poronkusema, Raid Mosquito ja Raid Laponie-reissuille.

Raidien perinteet juontavat juurensa 60- ja 70-luvuille, jolloin Citroën järjesti erilaisia vaativia kaukomatkoja – “raideja” – esimerkiksi Afrikan ja Saharan halki auton luotettavuuden osoittamiseksi.

Nykyään raideja järjestävät alan harrastajat kaikkialla maailmassa. Suomeen saapuu väkeä Hollannista, Belgiasta, Saksasta, Itävallasta, Italiasta, Englannista ja Ruotsista kotimaan harrastajien vieraaksi.

Raid Porotokkan reitti alkaa Vaasasta ja kulkee Rovaniemen kautta Enontekiön Hettaan ja takaisin. Raid Porotokan järjestävät Suomen 2CV Killan jäsenet.

Yhdistävänä tekijänä osallistujilla on Citroën 2CV eli kansanomaisesti rättisitikka. Suomessa 2CV-harrastajia on yli 1000 Suomen 2CV-Killan jäseninä.

Rättisitikan historiaa

Citroën 2CV esiteltiin Pariisissa vuonna 1948. Sen suunnittelukriteerit olivat tuon ajan maailmaan varsin sopivat: auton pitää pystyä kantamaan neljän henkilön lisäksi 50 kilon kuorma perunoita, ja kulutus ei saisi olla enempää kuin kolme litraa sadalla kilometrillä.

2CV:n voimanlähteenä on 2-sylinterinen alle 30 hevosvoiman ilmajäähdytteinen moottori, ja lämmityslaite ja sisävalokin olivat alun perin lisävaruste.

Yhteensä Citroën 2CV-malleja valmistettiin yli viisi miljoonaa kappaletta. Suomeenkin tätä kulttiautoa tuotiin yli 6000 kappaletta. Mallin valmistus päättyi 1990.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Kommentoi »